”Am luat decizii extrem de importante în mai multe domenii”, a spus oficialul, subliniind planul de recapitalizare al băncilor, noul ajutor pentru Grecia din partea băncilor şi întărirea forţei de impact al Instrumentului European de Stabilitate Financiară (FESF).
După peste zece ore de negociere, summitul zonei euro a permis definirea ”marilor orientări”, dar rămân încă ”multe de făcut şi multe chestiuni urgente”, a adăugat Trichet, care se pregăteşte să părăsească instituţia monetară de la Frankfurt la începutul lunii noiembrie. El va fi înlocuit în funcţie de italianul Mario Draghi.
În contextul în care rolul BCE a făcut obiectul unor divergenţe între Paris şi Berlin, Draghi a indicat miercuri că instituţia rămâne ”hotărâtă” să aplice ”măsuri neconvenţionale„ împotriva crizei, precizând că acestea sunt ”temporare” şi ţine de zona euro să dea un răspuns decis.
Un mod de a spune că BCE va continua să intervină pe pieţe şi va cumpăra datorie italiană şi spaniolă, cum a făcut-o din luna august pentru a ajuta cele două ţări, aflate în vizorul pieţelor.
Programul de răscumpărare a datoriei este foarte controversat în cadrul BCE şi a jucat un rol în demisia economistului şef al instituţiei, germanul Jurgen Stark.
”Miniştrii de finanţe din zona euro, Comisia şi Banca Centrală Europeană rămân în centrul gestionării cotidiene a uniunii monetare”, a declarat joi preşedintele UE, Herman Van Rompuy. (sursa: Agerpres)