Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, apreciază că statele industrializate din întreaga lume ar trebui să introducă măsuri de reducere a cheltuielilor şi să majoreze taxele imediat pentru a consolida revenirea economiei, potrivit publicaţiei Financial Times (FT).
Trichet consideră, totodată, că prelungirea programelor de stimulare reprezintă o greşeală, iar diminuarea împrumuturilor va avea efecte foarte limitate asupra creşterii economice.
Opiniile preşedintelui BCE contrastează cu îndemnurile continue ale SUA ca înăsprirea fiscalităţii să fie amânată până cel puţin în 2011, ceea ce sugerează că încă nu s-a ajuns la un compromis în privinţa modalităţilor de a obţine o revenire solidă după criza economică şi financiară care a apărut în urmă cu doi ani, notează FT.
Trichet critică presiunile de anul trecut de a se implementa măsuri de stimulare bugetară, făcând referire la administraţia SUA şi la Fondul Monetar Internaţional.
„Acum, putând privi înapoi, vedem cât de nefericit a fost mesajul de stimulare fiscală trimis tuturor economiilor industrializate sub motto-ul: stimulează, acţionează, cheltuie”, a afirmat oficialul BCE într-un articol publicat de FT.
Atitudinea favorizatoare a SUA pentru continuarea stimulării economiei pe termen scurt a fost subliniată joi de preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke.
„Consider că, pe termen scurt, ar trebui să menţinem un grad rezonabil de sprijin fiscal şi stimulate pentru economie”, a spus el în faţa Congresului.
Deşi avansul economic din Europa a fost slab în primul trimestru, cele mai recente date sunt foarte încurajatoare, ceea ce sugerează că efectele negative ale problemelor crizei datoriilor din Grecia vor fi mai limitate decât s-a crezut.
SURSA: Mediafax