Dezvoltatorul maghiar TriGranit Development, unul dintre cei mai mari proprietari de teren din România, a reluat în 24 iunie lucrările la centrul comercial Polus Center Constanţa, după ce compania şi-a restructurat linia de finanţare şi a renunţat la antreprenorul general. Lansarea mall-ului a fost amânată cu un an şi jumătate. Polus Center Constanţa, al doilea mall construit de TriGranit în România, după Polus Center din Cluj-Napoca, trebuia livrat în trimestrul al doil
Dezvoltatorul maghiar TriGranit Development, unul dintre cei mai mari proprietari de teren din România, a reluat în 24 iunie lucrările la centrul comercial Polus Center Constanţa, după ce compania şi-a restructurat linia de finanţare şi a renunţat la antreprenorul general. Lansarea mall-ului a fost amânată cu un an şi jumătate.
Polus Center Constanţa, al doilea mall construit de TriGranit în România, după Polus Center din Cluj-Napoca, trebuia livrat în trimestrul al doilea al acestui an, însă deschiderea centrului comercial a fost amânată pentru sfârşitul anului viitor.
„Am încetinit ritmul de construcţie, în principal din două motive, primul este legat de fluxul de capital necesar dezvoltării, care a încetinit şi a trebuit să restructurăm o parte din finanţare, iar apoi a trebuit să redesenăm proiectul şi să îl ridicăm cu un metru, din cauza condiţiilor terenului“, a declarat într-un interviu acordat capital.ro Arpad Torok (foto), chief leasing officer în cadrul TriGranit Development.
Totodată, TriGranit a renunţat la serviciile antreprenorului general Arcadom din Ungaria şi a atribuit lucrările pe pachete, unor companii specializate.
„Prin atribuirea lucrărilor pe pachete am obţinut preţuri mai bune şi avem un control mai bun asupra termenilor de finalizare“, a menţionat Torok. Printre companiile care lucrează în prezent la construcţia mall-ului se numără Tracom din Constanţa, Energo Braşov şi Martifer.
Potrivit acestuia, întârzierea oferă un răgaz şi viitorilor chiriaşi ai mall-ului, care au timp până în trimestrul al patrulea al anului viitor să îşi regândească planurile. Circa 60% din suprafaţa închiriabilă de 50.000 mp disponibilă este deja contractată, mall-ul având ca ancoră un hypermarket Auchan.
Pierderi din cauza întârzierii
Din 24 iunie, compania a reînceput lucrările şi se află la stadiu de turnare a pilonilor de rezistenţă ai centrului comercial.
„Dacă ne uităm la valoarea netă a proiectului, în prezent, într-adevăr, am pierdut din cauza întârzierilor, dar dacă privim din perspectiva banilor investiţi până acum, respectiv 25% din suma dedicată investiţiei, pierderile nu sunt atât de mari“, a comentat oficialul TriGranit.
Valoarea de investiţie a centrului comercial din Constanţa a fost estimată la 140 de milioane de euro. Banii necesari dezvoltării provin atât din sursele proprii ale companiei, cât şi dintr-o linie de finanţare deschisă la OTP Bank.
Fondul austriac de investiţii Immoeast, care face parte din acţionariatul companiei maghiare, a achiziţionat Polus Constanţa pentru suma de 185 de milioane de euro, printr-un contract de tip „forward-purchase“ (care presupune plata eşalonată pe parcursul evoluţiei lucrărilor de construcţie), după ce a cumpărat într-un contract asemănător Polus Center din Cluj-Napoca pentru 210 milioane de euro.
Immoeast, a cărui portofoliu are cea mai mare expunere pe România, respectiv 23,7%, a fost unul dintre primele fonduri de investiţii lovite puternic de criză şi care a raportat pierderi substanţiale din cauza expunerii puternice pe pieţele central şi est europene.
„Nu pot să vă ofer detalii cu privire la tranşele de bani încasate până acum de la Immoeast, însă pot să vă asigur că relaţia noastră contractuală este încă în vigoare“, a menţionat Torok.
Consorţiu de bănci pentru finanţarea mall-ului din Braşov
„Când am început proiectul, ne-am făcut calcule cu privire la chirii bazându-ne pe rezultatele pieţei imobiliare din 2006-2007 şi este normal că în comparaţie cu planurile iniţiale a trebuit să ajustăm nivelul chirie“, a mai spus Arpad Torok.
TriGranit a mai achiziţionat în 2007 un teren de 22.000 de metri pătraţi în Braşov, unde intenţionează să dezvolte un al treilea mall. Acest proiect necesită o investiţie de 160 mil. euro. Momentan, compania a primit autorizaţiile de construcţie şi este în proces de atragere a finanţării. Planurile companiei prevăd începerea lucrărilor la Braşov anul viitor. „Suntem în discuţii cu trei bănci în acest moment şi probabil vom avea o finanţare printr-un consorţiu de bănci“, a explicat reprezentantul companiei maghiare.
Saşe mall-uri în administrare până în 2010
Compania maghiară este prezentă în România şi prin intermediul diviziei sale de „property management“ şi are în administrare trei mall-uri: Polus Center Constanţa, Armonia Arad şi Euromall Piteşti, ultimele două aflate în portofoliul Immoeast.
TriGranit a semnat încă de anul trecut un contract cu Immoeast prin care aceasta urma să preia în administrare mai multe centre comerciale deţinute de austrieci.
„Ne extindem reţeaua de servicii de management şi vom prelua în administrare şi proiecte construite de alţi dezvoltatori. Anul viitor vom mai lua în administrare mall-urile Polus Center Constanţa, Gold Plaza din Baia Mare (deţinut de Immoeast, n.r.) şi încă unul“, a spus Torok.
TriGranit deţine în România terenuri în suprafaţă totală de 381,5 hectare şi se situează pe locul 2 în topul celor mai mari proprietari de teren din România, după Gigi Becali – care deţine 484 de hectare. Potrivit lui Torok, compania intenţionează să dezvolte tot terenul achiziţionat, însă nu cu proiecte derulate în paralel.
Acţionarii TriGranit sunt Sandor Demjan, fondul de investiţii Immoeast, Peter Munk (asociatul lui Demjan încă de la început), Nathaniel Rothschild şi Sandor Csanyi, preşedinte şi CEO al OTP Bank, al doilea în topul celor mai bogaţi maghiari.