Armata va monitoriza Marea Neagră
Armata va monitoriza Marea Neagră! Guvernul britanic și-a declarat intenția ca agențiile militare și de securitate britanice să supravegheze regiunea Mării Negre.
Decizia vine ca o măsură preventivă împotriva unor potențiale acțiuni rusești care să vizeze navele comerciale care transportă cereale ucrainene către țările în curs de dezvoltare.
Autoritățile britanice spun că vor fi folosite serviciile de informații, de supraveghere și de recunoaștere. Acestea vor ajuta a monitorizarea activității Federației Ruse în Marea Neagră.
De asemenea, serviciile militare și de securitate vor atrage atenția Rusiei dacă dă semne că se pregătește de:
- atacuri asupra transportului maritim civil
- atacuri asupra infrastructurii din Marea Neagră
Marea Britanie mai spune că dorește să prevină operațiunile care încearcă să scape Federația Rusă de vină.
„Ca parte a acestor operaţiuni de supraveghere, aeronavele RAF efectuează zboruri deasupra zonei pentru a descuraja Rusia să efectueze lovituri ilegale împotriva navelor civile care transportă cereale”, precizează guvernul britanic.
Marea Britanie va găzdui un summit privind securitatea alimentară
În anticiparea vizitei premierului Rishi Sunak la New Delhi pentru summitul G20, Downing Street a dezvăluit că Londra va găzdui în noiembrie un summit global privind securitatea alimentară.
Guvernul a declarat că această conferință privind securitatea alimentară este un răspuns la decizia lui Vladimir Putin din iulie de a se retrage dintr-un acord cu Ucraina, care anterior facilita transportul în siguranță al cerealelor prin Marea Neagră.
Prim-ministrul Rishi Sunak a declarat că rezilierea acordului privind cerealele „provoacă dificultăți semnificative pentru milioane de persoane”.
Alimente pentru 45 de țări
Șeful Guvernului de la Londra a mai precizat că inițiativa a furnizat 30 de milioane de tone de alimente. Acestea au fost folosite pentru 45 de țări care aveau nevoie de ele.
Prim-ministrul britanic aduce în prim plan faptul că prețurile au crescut foarte mult de când inițiativa a fost retrasă.
El mai spune că rușii au distrus, doar în ultima lună, mai multe cereale decât s-ar putea hrăni un milion de oameni timp de un an, scrie The Guardian.
În finalul mesajului, el a mai spus că acestea sunt consecințele acțiunilor Federației Ruse.
„Această iniţiativă a furnizat aproximativ 30 de milioane de tone de alimente pentru peste 45 de ţări care aveau cu adevărat nevoie de ele. Şi acum nu mai există. Aţi văzut de când a fost retrasă această iniţiativă că preţurile alimentelor au crescut dramatic. Numai în ultima lună, ruşii au distrus mai multe cereale decât s-ar putea hrăni, cred, un milion de oameni timp de un an. Acestea sunt consecinţele a ceea ce face Rusia”, a arătat premierul britanic.