Guvernul din Helsinki a anunțat miercuri, 15 mai, că Finlanda intenționează să modifice regulile de recrutare. Astfel, va permite astfel mii de rezerviști să contribuie la patrularea de-a lungul frontierei cu Rusia în cazul apariției unui val brusc de migranți.

Propunerea legislativă a guvernului finlandez, care urmează să fie dezbătută în Parlament, sugerează că finlandezii care și-au încheiat stagiul militar în forțele de grăniceri ar putea fi convocați în circumstanțe excepționale să patruleze la frontiera cu Rusia.

Azilanții au trecut în număr mare frontiera din Rusia

Finlanda este un stat care a devenit membru al NATO în aprilie anul trecut. Aceasta țară a acuzat Moscova de folosirea migrației în scopuri politice împotriva sa. Acuzația a fost respinsă ferm de Kremlin.

La finalul anului trecut, țara nordică și-a închis imensa granița terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia. Acest lucru s-a întâmplat pe fondul creșterii numărului de migranți din țări terțe precum Siria și Somalia. Ei traversau Rusia.

Datele poliției de frontieră finlandeze indică că aproximativ 1.300 de solicitanți de azil au trecut frontiera din Rusia în Finlanda anul trecut. În acest an, numărul lor a scăzut la sub 40.

Guvernul finlandez se teme că fenomenul, pe care îl numește „un atac hibrid al Rusiei”, ar putea reîncepe în orice moment. Din acest motiv se pregătește să adopte legislația necesară pentru a trata această amenințare.

finlanda
Harta Finlandei / SURSA FOTO: Dreamstime

Serviciul militar este obligatoriu în Finlanda

”Cu situaţia securităţii schimbată, trebuie să adăugăm metodelor actuale noi modalităţi de menţinere a securităţii frontierei”, a menţionat ministrul apărării Antti Hakkanen într-o declaraţie.

În Finlanda, serviciul militar este obligatoriu. Peste 10.000 de recruți au fost pregătiți de poliția de frontieră, dintre care aproximativ 7.500 au ales să urmeze cariere civile.

Potrivit legislației actuale, aceștia rămân rezerviști și pot fi convocați de urgență în cazul unei amenințări militare la securitatea frontierei, dar nu pentru a gestiona migrația.

Finlanda a fost implicată în mai multe conflicte cu Rusia

Finlanda se învecinează cu Rusia pe cea mai lungă frontieră dintre toate statele membre NATO sau UE. De-a lungul deceniilor, Finlanda s-a concentrat pe posibilitatea unui atac din partea vecinului său din est. Acest lucru a determinat o pregătire militară cu puține echivalente în Occident.

Finlanda a fost implicată în mai multe conflicte cu Rusia. Cel mai notoriu fiind Războiul de Iarnă din 1939-1940. Atunci, Finlanda a cauzat pierderi uriașe armatei ruse. Datele vorbesc despre sute de mii de militari afectați.

Aproximativ o treime din populația adultă a Finlandei este compusă din rezerviști, ceea ce face ca statul cu doar 5,6 milioane de locuitori să aibă una dintre cele mai mari armate din Europa și să dețină cea mai mare cantitate de artilerie.