Triplă demonstraţie de forţă

Trei mari jucători au reuşit să-şi adjudece, la finele anului trecut, aproape 70% din piaţa pensiilor private. O astfel de concentrare a pieţei ajută bilanţurile celor trei lideri, dar nu este lipsită de riscuri. Primii doi mari jucători, ING şi Allianz, au strâns peste 55% din piaţa pensiilor private obligatorii, potrivit raportărilor făcute până în data de 17 decembrie. Liderul pieţei, ING, anunţa înainte de sărbători că a atins chiar pragul de un milion de clie

Trei mari jucători au reuşit să-şi adjudece, la finele anului trecut, aproape 70% din piaţa pensiilor private. O astfel de concentrare a pieţei ajută bilanţurile celor trei lideri, dar nu este lipsită de riscuri.

Primii doi mari jucători, ING şi Allianz, au strâns peste 55% din piaţa pensiilor private obligatorii, potrivit raportărilor făcute până în data de 17 decembrie. Liderul pieţei, ING, anunţa înainte de sărbători că a atins chiar pragul de un milion de clienţi, în timp ce ultimul jucător din piaţă, Marfin, deţinea doar 101 clienţi.

La celălalt capăt al clasamentului, opt fonduri de pensii private se bat pe o cotă de piaţă de 5,5%, fiecăruia revenindu-i deci o cotă mai mică de 0,5%. „Cum până la mijlocul lui ianuarie prea multe lucruri nu se mai pot schimba, e limpede că problema supraconcentrării pieţei este una care trebuie să preocupe, în primul rând, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP)“, spune Constantin Năstase, director executiv la Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR). Comisia de Supraveghere este organismul care trebuie să protejeze intereselor participanţilor la fondurile de pensii, primii care ar putea suporta consecinţele acestei concentrări.

„Dacă numărul jucătorilor care controlează piaţa este unul foarte mic, există riscul ca aceştia să facă înţelegeri între ei. De aceea, rolul CSSPP şi al Consiliului Concurenţei este esenţial în supravegherea acestora“, spune Mihai Şeitan, director general FINCOP, broker de pensii private. De exemplu, cei doi-trei actori din piaţă ar putea face lobby pentru majorarea comisioanelor de administrare, limitate acum prin lege la un nivel maxim de 2,5%. Oricum, toate fondurile de pensii au ales să practice încă din prima etapă comisionul maxim, fapt care, potrivit mai multor surse din piaţă, a făcut şi obiectul unui control efectuat de Consiliul Concurenţei la sfârşitul anului trecut. Pentru moment, contributorii la fondurile private au puţine şanse să vadă comisioanele scăzând.

Ameninţarea migraţiei

Un alt risc este legat de fenomenul migraţiei contributorilor de la un fond la altul. Aşteptat să se producă în maximum doi-trei ani, acesta trebuie reglementat strict de Comisie încă de anul viitor. Fără reguli clare, grupuri mari de contribuabili vor constitui o masă de manevră importantă pentru agenţii de marketing, cu atât mai mult cu cât penalitatea de transfer este simbolică.

În plus, este puţin probabil ca ultimii şapte, opt jucători din piaţă să ajungă la pragul de 50.000 de contributori în primii trei ani, aşa cum cere legea pentru a li se permite funcţionarea. Alte fonduri, din cauza activelor mici aflate în administrare, ar putea să obţină randamente sub cele prevăzute de lege. Mihai Şeitan anticipează că în final vor rămâne doar zece sau 11 jucători. Pentru a evita o şi mai mare concentrare a pieţei, CSSPP ar putea să urmeze modelul adoptat de ţările din centrul şi estul Europei, interzicând, pentru o perioadă, fuziunile de companii şi achiziţiile de portofolii cu participanţi.

Oglinda pietei

ING
A ajuns la finele anului trecut la un milion de clienţi, depăşind cu mult cotele de piaţă deţinute de alte fonduri de pensii private. Din momentul startului, ING s-a clasat în poziţia de lider.

Allianz Ţiriac
A ajuns să aibă o cotă de piaţă de 25,4% în decembrie 2007, cu un număr de 745.000 de participanţi. Împreună cu liderul deţine peste 55% din piaţă.

Generali
Cu o cotă de piaţă apropiată de 10%, cel de-al treilea jucător este mai apropiat de locurile patru şi cinci din clasament, împreună cu care controlează peste 23% din piaţă. Destul de aproape de locul cinci este şi AIG, cu 5,9%.

Asigurătorii au luat până acum partea leului din piaţa pensiilor private obligatorii, în faţa băncilor.