Vaselina este folosită de doamne pentru îngrijirea buzelor crăpate, a coatelor uscate sau pentru gene mai frumoase. Vaselina este un produs secundar a distilării petrolului. Este o substanţă incoloră, densă şi inodoră, care are numeroase beneficii.
Aceasta se poate găsi în diferite forme: vaselină cosmetică, vaselină medicinală şi vaselină industrială.
Vaselina este folosită atât în stare solidă, cât și ca ulei
Vaselina este, așadar, un produs accesibil cu multiple întrebuințări. Este utilă pentru vindecarea rănilor, dar se poate folosi și la rezolvarea problemelor care apar în gospodărie (de exemplu, o balama care scârțâie poate fi unsă cu vaselină). Vaselina intră în compoziția mai multor medicamente, majoritatea pentru tratamente ale epidermei. Produsul are avantajul că, aplicat extern, nu este absorbit de sânge.
Vaselina este folosită atât în stare solidă, cât și ca ulei, pentru ungerea unor mecanisme fine, cum sunt cele folosite la ceasornice, la jucării mecanice sau la unele electrocasnice. De asemenea, vaselina este utilizată pentru impregnarea unor izolatori electrici.
Iată cum poate fi utlizată vaselina și altfel decât știați, potrivit Vitaminews.
La sertarele frigiderului care nu alunecă ușor
Nu e nimic mai frustrant decât să nu poți scoate mâncarea dintr-un sertar al frigiderului, care nu alunecă. Unse cu puțină vaselină, sertarele se vor deschide mai ușor.
Când avem buze crăpate
Cele mai bune balsamuri pentru buze crăpate sunt pe bază de vaselină. Deși conţin o mulţime de substanţe adiţionale – vitamine, uleiuri, extracte, efectele incredibile sunt datorate vaselinei. Aplicată la nivelul buzelor, vaselina asigură protecţie împotriva frigului şi reduce deshidratarea. Buzele nu mai sunt uscate sau crăpate și vor fi mai netede și mai hidratate.
Maschează firele despicate ale părului
Folosiți vaselina ca o modalitate temporară de a controla și ascunde vârfurile despicate ale părului. Vaselina protejează vârfurile părului şi sigilează umiditatea, dar trebuie să știți că o cantitate prea mare de vaselină poate îngreuna părul.
Un foarte bun exfoliant
Amestecați o cană cu zahăr sau sare de mare cu ulei esențial și cu vaselină și veți obține un foarte bun exfoliant, care va avea și efect de hidratare.
Balsam pentru răni și arsuri
Chimistul Robert Augustus Chesebrough a descoperit în 1859 că vaselina vindecă pielea umană. Vaselina este un balsam excelent pentru tăieturi, vânătăi și arsuri, îndepărtând murdăria sau bacteriile care altfel ar provoca infecții.
Hidratează călcâiele și tratează bătăturile
Proprietățile emoliente și hidratante ale vaselinei ajută la hidratarea pielii uscate de pe călcâie și coate. De asemenea, este un bun remediu și pentru bătături. Poate fi aplicată pe locul bătăturii, care apoi trebuie acoperită cu o șosetă.
Disciplineză sprâncenele
Îmblânziți sprâncenele rebele cu un strop de vaselină, care nu doar că le va disciplina, ci le va adăuga și mai multă strălucire!
Îndepărtarea petelor de pe mobilier
Nivelurile de umiditate din mobilier pot duce adesea la formarea unor zgârieturi și a petelor. Vaselina este excelentă pentru îndepărtarea petelor. Pur și simplu, lăsați vaselina pe zonele pătate timp de aproximativ 24 de ore și apoi ștergeți cu o cârpă umedă.
Perdele de duș necooperante
Când perdeaua dușului nu se poate trage în nicio direcție, puțină vaselină aplicată pe sistemul de fixare a perdelei va face ca lucrurile să se miște mai repede.
Înlocuirea cerceilor fără durere
După o perioadă mai lungă în care nu ați purtat cercei, găurile din urechi se astupă. Lubrifiați lobii urechilor cu vaselină înainte de a încerca să puneți alți cercei.
Pete de machiaj
Fondul de ten sau rujul v-au pătat hainele? Nicio problemă. Dați cu puțină vaselină pe pată și spălați bine.