Trucul inteligent care face celulele canceroase să se autodistrugă: „Este ceva foarte tare”

cancer

Sursa: Dreamstime

Cercetătorii au descoperit un mecanism care forțează celulele canceroase să se autodistrugă, deturnând capacitatea acestora de a se replica în mod necontrolat și întorcând-o împotriva lor.

Echipa de cercetare de la Universitatea Stanford și compania de terapie genetică Shenandoah Therapeutics au publicat recent o lucrare, în revista ”Nature”, care descrie modul în care celulele canceroase pot fi reconectate pentru a „activa moartea celulelor”, ca în cazul acționării unui comutator, potrivit Futurism.

Deși este prea devreme pentru a se realiza un medicament pentru oameni, prin care să beneficieze de acest truc genetic, presupunând că este posibil într-un mod practic, oamenii de știință sunt foarte impresionați. „Este ceva foarte tare”, a declarat Jason Gestwicki, profesor de chimie farmaceutică la Universitatea din California, San Francisco, care nu a fost implicat în studiu, pentru New York Times. „Transformă ceva de care celula canceroasă are nevoie pentru a rămâne în viață în ceva care o ucide, cum ar fi schimbarea vitaminei în otravă”, a explicat el.

Cercetătorii au construit molecule care leagă între ele două proteine

În câteva experimente de laborator, cercetătorii au construit molecule care leagă între ele două proteine: o proteină mutantă numită BCL6, care permite celulelor canceroase să supraviețuiască și să crească, și o proteină normală care acționează ca un comutator pentru genele din apropiere. Construcția astfel rezultată împinge celulele canceroase către genele care le ucid, o parte naturală a ADN-ului care curăță celulele vechi care și-au îndeplinit deja datoria.

Perturbată, celula își spune: „Se întâmplă ceva foarte greșit aici. Ar fi bine să mor”

La pacienții cu cancer, aceste gene ale morții celulare sunt oprite de o proteină cunoscută sub numele de BCL6. Această nouă construcție duce la trecerea obișnuită a proteinelor către aceste gene ale morții celulare, reconectând efectiv celulele canceroase pentru a se sinucide. „BCL6 este principiul organizator al acestor celule canceroase”, a declarat Louis Staudt, directorul Centrului pentru Genomica Cancerului de la Institutul Național al Cancerului, pentru NYT. Odată perturbată, „celula și-a pierdut identitatea și spune: „Se întâmplă ceva foarte greșit aici. Ar fi bine să mor”, explică el.

Ideea ar putea fi eficientă în jumătate din toate tipurile de cancer

Ideea ar putea fi eficientă pentru jumătate din toate tipurile de cancer cunoscute, a declarat autorul principal, Gerald Crabtree, fondatorul Shenandoah Therapeutics. Deoarece se bazează pe celule canceroase mutante, ar putea fi, de asemenea, o abordare foarte țintită, care poate economisi celulele sănătoase. Până acum, Crabtree și colegii săi au demonstrat că molecula hibridă este sigură la șoareci, dar a ținut să noteze că „nu este un medicament și ​​mai e un drum lung de parcurs”.

Molecule care produc autodistrugerea celulelor canceroase

Moleculele care induc în eroare celulele canceroase rezistente la radioterapie, provocând autodistrugerea acestora, au fost create în 2009 de o echipă de cercetători francezi de la Institutul Curie din Paris, pentru a creste eficacitatea tratamentelor anti-cancer.

Radioterapia și chimioterapia provoacă fisurarea materialului genetic al celulelor canceroase, pentru a le distruge, dar anumite celule rămân capabile să-și activeze mecanismul de reparare, devenind astfel rezistente la tratament. Echipa de cercetători francezi a creat molecule care păcălesc celulele canceroase, făcându-le sa creadă ca sunt mai deteriorate decât în realitate. Aceste molecule, numite Dbait, sunt, de fapt, mici fragmente de ADN care mimează fisurile din celulele canceroase. Acestea împiedică mecanismele de reparare a celulelor, iar fisurile reale provocate de radioterapie trec neobservate într-un sistem panicat – astfel, celulele canceroase sunt copleșite și se autodistrug.