Hortensiile cu flori roz și albastre provin, de fapt, din aceeași specie de plante, Hydrangea macrophylla sau hortensiile franțuzești. Ceea ce determină culoarea florilor nu este doar genetica plantei, ci și nivelul pH-ului solului său.

Mai puțin cunoscut este faptul că , amestecând pH-ul solului cu oțet, putem transforma culoarea hortensiilor din roz în albastru.

Florile își pot schimba culoarea dacă se modifică aciditatea solului

O particularitate extrem de rară a acestei plante este că florile ei își pot schimba culoarea, dacă se modifică aciditatea solului. Chiar și atunci când este mutată în alt pământ, unele flori își vor schimba culoarea, semn că se adaptează la noile condiții.

Astfel, e foarte posibil să vedem uneori flori de diferite culori într-un singur buchețel. Colorarea trandafirilor poate fi o poveste dintr-o carte pentru copii, dar schimbarea culorii hortensiilor în albastru sau violet se poate face foarte ușor.

Cum știm dacă solul este acid. Ce rol are pH-ul

În afară de hortensiile de culoare albă, toate celelalte își pot schimba culoarea, în funcție de nivelul pH-ului din sol. Cu cât solul este mai alcalin, cu atât florile vor fi mai roz. Cu cât crește aciditatea solului, cu atât mai intensă este nuanța de albastru pe care o capătă florile. Nivelul pH-ului (potențialul de hidrogen, indicat prin concentrația de hidroniu din sol) variază între valorile 0 și 14.

„Dacă solul este deja acid, atunci e posibil să aveți o plantă care nu va deveni niciodată albastră. Florile albastre indică faptul că solul este foarte acid, florile violet înseamnă că e doar puțin acid, iar florile roz înseamnă că este aproape neutru. Pentru a începe „albăstrirea”, majoritatea hortensiilor are nevoie de un nivel de pH de 5,5 sau mai mic”, spune experta Jane Porter.

Cum facem asta folosind oțet

Pentru a face solul mai acid, diluați o cană de oțet de mere în aproximativ 2 litri de apă. Puteți folosi și oțet alb, dar rețineți că acesta tinde să fie mult mai puternic. Oțetul de mere are o aciditate care variază între 5% și 6%, în timp ce oțetul alb poate avea între 5% și 10%. Pentru a evita deteriorarea rădăcinilor hortensiei, diluați întotdeauna oțetul.

După ce ați făcut soluția cu oțet, turnați-o în jurul bazei florii, înmuind cât mai bine solul, evitând tulpina și frunzele. Repetați acești pași la fiecare două săptămâni! În câteva luni, ar trebui să observați că florile încep să devină albastre. Odată ce ați atins nuanța dorită de albastru, eliminați treptat soluția de oțet.

Cum putem avea o hortensie roz

S-ar putea acum să vă întrebați: „dacă putem face hortensiile să fie albastre, pot fi făcute și roz?” Răspunsul este da! Dacă vreți hortensii de culoare roz, aveți nevoie de un sol cât mai alcalin, cu aciditate foarte scăzută. Se poate reduce aciditatea solului din grădină adăugând puțin var, calcar sau cărămidă pisată.

De asemenea, se poate utiliza un îngrășământ special, care să conțină mult fosfor. O soluție este și cultivarea lor în ghivece, pentru că solul din ghiveci este mult mai ușor de controlat și modificat.

În concluzie: este foarte simplu să modificați aciditatea solului, pentru a obține hortensii de culoarea dorită. Nu uitați un alt aspect important: verificați și pH-ul apei cu care sunt udate! Apa nu trebuie să aibă un pH mai mare de 5.6, pentru a nu influența aciditatea solului.