Virezi salariul, imediat după încasare, în contul de economii şi cheltuieşti din cardul de credit, rambursând totul în perioada de graţie. Dobânda astfel câştigată este doar una dintre soluţiile sugerate de bancheri pentru gestionarea bugetului.
Dacă vrei să îţi cumperi o maşină, să îţi schimbi locuinţa în viitorul apropiat sau dacă banii nu îţi mai ajung pentru cheltuielile curente, banca de la care te-ai împrumutat în trecut te poate învăţa să depăşeşti aceste momente. Direct interesată să îşi păstreze clienţii solvabili, BCR a lansat recent programul de consiliere „Ghidul banilor tăi“. Acesta include analiza situaţiei financiare curente a clientului, oferirea de soluţii pentru gestionarea zilnică a bugetului şi întocmirea unui plan de recapitalizare.
Un formular în care clienţii interesaţi de sfaturi pentru gestionarea banilor trebuie să îşi completeze cheltuielile lunare poate fi găsit pe internet, într-o secţiune specială pe site-ul băncii. Clienţii îşi pot programa o întâlnire cu unul dintre cei 600 de consilieri desemnaţi în acest program prin apelarea serviciului Contact Center.
Cele mai frecvente sfaturi date de consilieri vizează construcţia unui buget personal, îndemnul la economisire, indiferent de suma care poate fi pusă deoparte, analiza costurilor unui credit potenţial, achitarea la timp a ratelor, analiza comisionului de rambursare anticipată, apelul la consiliere atunci când ratele la credit devin insuportabile.
Avantajul canalelor alternative
Potrivit unuia dintre consilierii BCR, banca are nevoie de structura bugetului personal şi de stabilirea câtorva obiective financiare clare ale clientului pentru a putea veni cu soluţii. De obicei, primii paşi sunt deschiderea serviciilor de internet banking, pentru controlul cheltuielilor, pentru a nu ieşi din bugetul stabilit şi, de asemenea, datorită comisioanelor mai reduse ale acestui serviciu faţă de retragerea banilor de la bancomat. Un al doilea pas este deschiderea unui cont de economii, în care poate face oricând depuneri şi retrageri de numerar, fără penalizări. Un alt pas este deschiderea unui card de credit sau conştientizarea perioadei de graţie de peste 50 de zile, care trebuie permanent exploatată.
Rostogolirea calculată a datoriilor
Combinaţia card de credit – cont de economii permite realizarea unor economii lunare foarte mici, dar care în timp ajung să echilibreze bugetul de cheltuieli al familiei. Astfel, după încasarea salariului şi achitarea facturilor prin internet banking, pentru reducerea costurilor, clientul îşi poate vira restul veniturilor, de 1.000 de lei, de exemplu, pe contul de economii. Cheltuielile casei pot fi mai apoi efectuate de pe linia de credit (card de credit sau overdraft), profitând de perioada în care nu se plăteşte dobândă. La expirarea celor 53 de zile de graţie, clientul trage banii din contul curent şi îi repune în linia de credit. În contul de economii rămâne dobânda acumulată pe perioada în care banii au stat în cont (în jur de 10 lei).
Alte soluţii vizează optimizarea cheltuielilor pe familie, chiar dacă aceasta înseamnă renunţarea la anumite plăceri. Ea poate fi doar momentană, dacă situaţia este gestionată corect. Pentru a reduce ratele la credite, banca poate propune restructurarea acestora, consolidarea ratelor sau refinanţarea.
Primul pas este să pui pe hârtie tot, cu responsabilitate. Consilierii noştri pot apoi să vină cu soluţii.
Sorin Mititelu, director executiv Dezvoltare Produse şi Afaceri BCR
6,3% este economia pe care o poate face o familie cu doi copii şi venituri de 4.084 lei, urmând sfaturile consilierilor, putând creşte dacă şi creditele se consolidează