Soarele bate pe străzile înguste ale satului Valverde de la Vera din Spania, filtrat prin umbrele multicolore realizate din pungi de cumpărături din plastic și din rămășițele unor vechi panouri publicitare. Umbrelele sunt toate croșetate de localnici.
Țesătorii spanioli reciclează pentru a se proteja de căldură
Un grup de locuitori, majoritatea dintre ei în vârstă, s-a adunat pentru a împleti panourile din materiale reciclate pentru a-și decora casa, pentru a-și proteja vecinii de căldura toridă din ultima vreme și, în același timp, pentru a contribui la protejarea mediului înconjurător, relatează Reuters.
„Apreciem umbra, mai ales din cauza temperaturilor ridicate pe care le-am avut anul acesta, dar și pentru că … au fost făcute de oamenii din sat”, a declarat pentru sursa citată Marina Fernandez, o localnică, arhitect și designer de meserie, în vârstă de 41 de ani.
Țesătorii folosesc ace de tricotat pentru a înfășura plasticul în benzi subțiri care sunt apoi transformate în umbrele și atârnate pe străzi pentru a proteja oamenii de soare. Unele dintre umbrele prezintă imagini ale unei femei care se întâlnește cu un bărbat, în timp ce altele sunt pur și simplu o explozie de culori strălucitoare.
Manuel Fernandez Sanchez, un profesor pensionar în vârstă de 69 de ani, a declarat că țesutul nu este doar pentru femeile din acest sat de 483 de locuitori, situat la aproximativ 150 km vest de Madrid.
„Suntem o comunitate mică … Un proiect de artă publică este foarte interesant pentru sat din mai multe puncte de vedere: social, de mediu, din punct de vedere uman și pentru turism”, a spus el, în timp ce lucra la un alt fir de plastic reciclat.
Seceta din Spania scoate la iveală monumente de mult uitate
Spania a suferit trei valuri de căldură neobișnuit de lungi în această vară, care au alimentat incendii devastatoare și au adus una dintre cele mai grave secete din ultimele decenii.
Scăderea importantă a nivelului rezervoarelor de apă din Spania a scos însă la iveală monumente care au rămas multă vreme ascunse vederii, precum o biserică din secolul al XI-lea şi un complex megalitic, atrăgând turişti care vor să profite de „o ocazia unică”.
Nivelul este atât de scăzut, încât biserica din Sant Roma de Sau din Catalonia, un sat acoperit de apă după construirea unui rezervor în anii 1960, a reapărut aproape în întregime la suprafaţă, în condiţiile în care până în acest an doar extremitatea superioară a clopotniţei sale putea fi văzută deasupra apei.
Atraşi de publicarea unor fotografii pe reţelele de socializare, numeroşi curioşi vin în această zonă de câteva zile pentru a practica „un turism de secetă” şi să vadă de la mică distanţă acea biserică din secolul al XI-lea, invizibilă în vremuri normale.
De asemenea, în apele barajului Valdecanas din comunitatea autonomă Extremadura, un complex megalitic – denumit „Stonehenge-ul spaniol” – a ieşit la suprafaţă pe o insulă.