Deși mari consumatori de pachete turistice, românii sunt încă departe de media europeană atunci când vine vorba de diversitatea vacanței. Cumpără concedii fără a ști ce-și doresc cu adevărat să facă în repausul respectiv, sunt circumspecți când sunt aduse în discuție soluții mai puțin clasice de cazare sau transport și aproape niciodată nu-și rezervă din timp vacanța pentru a beneficia de discounturi.
Şi totuşi, o minimă documentare înainte de a vă decide asupra potenţialului sejur vă poate garanta o vacanţă cu până la 30% mai ieftină. „Vin în agenții, nu știu ce vor de la vacanță, iar cerințele lor sunt aproape identince. Vara, toți vor la mare, la hoteluri de trei- patru stele, nu au un buget stabilit și îngreunează astfel găsirea vacanței lor perfecte“, declară Aurel Pavel, proprietarul agenției J’info Tours.
Acesta recomandă ca înainte de a vă duce la agenția de turism să știți clar de ce buget dispuneți și ce așteptări aveți de la concediu. Fidelitatea este întotdeauna răsplătită de turoperatori, așa că dacă lucrați cu aceeași agenție de ceva vreme, să nu fiți surprinși că vă va oferi discounturi bune pe anumite destinații. În același timp, consultați foarte bine ofertele acestora, pentru că sunt și costuri care nu vă sar în ochi la prima citire a unei oferte.
De obicei, promovarea se face cu prețul cel mai mic (valabil mai ales pentru capetele de sezon), cel mai adesea fără a include taxele de aeroport, cele pentru viză (acolo unde este cazul) sau asigurările medicale. Este de preferat ca atunci când achiziționați pachetul de vacanță să-l luați direct de la un turoperator, și nu de la o agenție revânzătoare pentru că veți fi dezavantajați la preț. Nu strică nici să verificați credibilitatea agenției, pentru a nu întâmpina neplăceri în concediu.
Alegeți early bookingul și charterele
Nu este doar o vorbă în vânt aceea că vacanța rezervată din timp este și cea mai ieftină. În ultimii doi ani, agențiile de turism promovează intens programul de „early booking“ (înscrieri timpurii), iar rezultatele sunt excelente. Dacă știți încă de la începutul anului unde şi când veți merge în concediu, atunci rezervați pachetele care conțin această reducere pentru că vor fi cu 30%-40% mai ieftine.
Dacă vă decideți în iulie că în luna august vreți să plecați în vacanță, iar destinația aleasă este Grecia insulară, Turcia sau Spania, optați pentru ofertele agențiilor de turism. Motivul? Charterele! Pe lângă faptul că biletul de avion este mai ieftin pe charter, beneficiați de un zbor direct, dar și de transferuri de la aeroport până la hotelul la care vă veți caza. Dacă destinația vacanței este un oraș european sau o zonă pe care agențiile nu operează curse charter, puteți încerca să vă rezervați individual hotelul și zborul, întrucât aveți toate șansele să vă coste cu până la 20% mai puțin.
„În acest caz, duceți-vă la mai multe agenții de turism, nu vă opriți doar la una. În funcție de parteneriatele lor, puteți obține diferențe mari la oferte“, recomandă Lucia Morariu, director general al Eximtur. Operatorii low cost și-au diversificat foarte mult oferta în ultimii doi ani. Din păcate, prețul petrolului, dar și gradul mare de încărcare pe anumite destinații au făcut ca biletele de avion să nu mai fie la fel de atractive ca în anii precedenți. Teoretic, acești operatori practică cele mai ieftine tarife, însă sunt șanse mari să găsiți prețuri similare la companiile tradiționale. Înainte de a rezerva un bilet de avion, verificați site-urile companiilor aeriene care operează în țara de destinație, dar încercați și o simulare pe portalurile specializate în rezervarea de bilete.
Vacanța se cumpără și în rate
Amploarea cardurilor de credite nu a ocolit nici industria turismului.Marii turoperatori colaborează cu diferite bănci pentru a oferi turiștilor posibilitatea achiziționării vacanțelor în rate prin intermediul cardurilor de credit. Sunt bănci care au scos astfel de produse și care permit achiziția unui sejur ce urmează a fi plătit în trei-șase rate, fără dobândă. Potrivit agențiilor de turism aceste vacanțe au crescut cu 200% în ultimii trei ani, însă nu reprezintă mai mult de 10% din totalul vacanțelor contractate.
De altfel, vacanța în rate reprezintă o soluție pentru cei care s-au hotărât pe ultima sută de metri să plece în vacanță și nu dispun de suma necesară achitării sejurului. Există oricând riscul ca solicitarea de creditare să fie respinsă de către bancă. Printre turoperatorii care permit plata în rate cu card de credit se numără Eurolines, J’info Tours, Eximtur sau Eturia. Produsul a fost adoptat și de către transportatorii low cost, Wizz Air oferind un produs împreună cu BCR, iar Blue Air unul în parteneriat cu Credit Europe Bank.
Un alt aspect căruia trebuie să-i dați atenție face referire la excursiile opționale. Mulți turiști le rezervă încă din prima zi la destinație, atunci când agenția de turism parteneră intră în contact cu clientul. „Nu vă grăbiți să le rezervați de acasă, la fața locului pot fi mult mai ieftine. De asemenea, când închiriați o mașină, nu apelați doar la serviciul de concierge al hotelului, ci verificați și prețurile de la sucursale din orașul în care sunteți cazat“, îndeamnă Ciprian Enea, consultant Best Tourism. Alte opțiuni pentru sejururi mai accesibile pot fi închirierile de apartamente, schimburile de locuință, programele turistice desfășurate în extrasezon sau ofertele last minute.
10% este procentajul estimativ al vacanțelor achitate prin carduri de credit din totalul sejururilor vândute de către agențiile mari de turism
Căutarea unui hotel pe litoralul românesc
Dacă încă preferați să mergeți în stațiunile românești de la Marea Neagră, este indicat să verificați prin toate metodele că plătiți cel mai mic preț posibil. Mai întâi simulați, acolo unde se poate, o rezervare online. Există hoteluri care aplică mici discounturi (5%-10%) pentru cei care apelează la acest mod de rezervare.
Comparați diferența de preț dintre oferta mai multor agenţii şi cea pe care o puteţi obţine direct la recepţia hotelului vizat. De cele mai multe ori, cazarea este mai ieftină prin agenţie. Însă, în unele cazuri, preţul cu tot cu comisionul agenţiei ajunge să depăşească preţul de recepţie.
Întrebați întotdeauna la ce tip de camere se referă tariful anunțat. Altfel vă puteți trezi cazați într-o cameră de la parter, fără balcon, sau în una de categorie inferioară, pentru că multe hoteluri au în ofertă atât camere de trei stele, cât și camere de doar două. Verificaţi, de asemenea, dacă sunt incluse şi mese în preţul de cazare.
Trucuri inteligente pentru o vacanță mai ieftină
10 iulie 2011, 12:19
Ultima modificare în 10 iulie 2011, 15:19
Achiziționarea în mod inteligent a unei vacanțe poate reduce cu până la 30% valoarea totală a pachetului. Totul pornește de la cât de bine știi unde şi cum îţi doreşti să-ţi petreci concediul.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Noua modă la Paris: îţi faci singur curat în avion şi duci gunoiul la aterizare
- Putin măreşte impozitul pe salariile mari ale ruşilor
- Tabără crede că cerealele vor fi scumpe anul acesta
- Atenţie la hoţii de pe şoseaua de centură a Sofiei!
- Cât costă cumpărăturile ieftine în cele mai scumpe oraşe din lume?
- Victimele colaterale ale scandalului News of the World pierd 1 mld. lire sterline
- Îndeplinirea viselor lui Zuckerberg ar însemna colapsul economic global
- Un nou port turistic pe litoral la Mangalia
- Sucevenii importă căldură şi apă caldă din Africa
- Tehnoton Iaşi intră în afacerile cu tehnologie LED