Din păcate, nu întotdeauna vinul pe care îl cumpărăm este și cel mai bun. Unii dintre noi cred că nu-i musai să aibă tot timpul o sticlă de vin în casă și că la nevoie pot să îl cumpere și „în regim de urgență“, de pe drum, dintr-un supermarket sau de la magazinul din colț.

Îi spunem „vin de masă“ și îl bem doar ca să avem ce bea. Dacă vă recunoașteți în această descriere, încercați să vă schimbați acest obicei. Să cumperi mai multe sticle o dată din vinul preferat reprezintă o investiție, până la urmă.

Puteți obține un preț mai bun pentru o cantitate mai mare, vinul nu are nevoie de condiții speciale de depozitare pe termen scurt sau mediu şi veți putea savura fiecare moment de relaxare de acasă într-o companie plăcută. 

Fie că vorbim despre vinul vostru preferat sau despre cel „de masă“, iată câteva trucuri prin care puteți să-l îmbunătățiți. Atenție, vorbim doar depre vinurile roșii.

Cât timp trebuie decantat vinul? 

O regulă destul de simplă și ușor de reținut spune: pentru fiecare 10 ani, o oră. Puteți grăbi un pic acest proces dacă aveți și un aerator sau dacă mutați vinul dintr-un decantor în altul, o dată sau de două ori. Apoi, dacă balansați decantorul din când în când, printr-o rotire ușoară, ca și când ați amesteca vinul, va fi cu atât mai bine. În felul acesta, moleculele din vin sunt expuse la aer prin atingerea cu marginile decantorului.

Scutură un pic sticla de vin

Este un truc descoperit recent de somelieri și nu este recomandat vinurilor nefiltrate. Partea bună este că-l poți folosi, dacă nu ai un decantor la îndemână, ca să eliberezi vinul de efectele sulfiților şi, mai ales, de cele ale nitrogenului folosit la îmbuteliere care are un ușor efect de inhibare asupra aromelor vinului din sticlă. Deschizi sticla și torni în pahar de două-trei degete. Pui dopul la loc, întorci sticla cu fundul în sus și scuturi fundul sticlei pentru cinci secunde. Scoţi dopul, laşi vinul să respire 10 secunde și repeţi operațiunea. Vei observa că la suprafață, în sticlă, s-a format o peliculă de spumă. Aștepţi să se limpezească și, apoi, torni în pahar.

Folosește o strecurătoare

Multe dintre vinurile „de țară“ au sedimente. Dacă preferi aceste vinuri, încearcă să folosești o strecurătoare de ceai când le torni în carafă sau în pahar, dacă nu ai un decantor prevăzut cu strecurătoare.

Vinul e prea corpulent

Dacă te afli într-o vizită, trebuie să te mulțumești cu ce-ți servește gazda. Dacă primești un vin roșu care ți se pare prea corpolent sau taninos, amestecă-l ușor în pahar, din când în când. După 30 de minute, consistența și gustul său vor fi îmbunătățite prin contactul cu oxigenul.