Preşedintele Donald Trump a adoptat luni un ton sumbru în intervenţia din prima zi a Convenţiei Naţionale Republicane, după ce a fost învestit oficial drept candidat al Partidului Republican la alegerile prezidenţiale, avertizând fără dovezi că s-ar putea confrunta cu „alegeri măsluite” în noiembrie, transmite Reuters, citată de Agerpres.
De asemenea, Donald Trump a reafirmat cu această ocazie că votul prin poştă – modalitate de exprimare a preferinţei electorale cu tradiţie în SUA şi care se aşteaptă să fie folosită anul acesta mult mai mult din cauza pandemiei – ar putea contribui la o creştere a fraudelor.
Reuters notează că experţi independenţi în securitate electorală susţin că frauda electorală este un fenomen destul de rar întâlnit în SUA.
În discursul rostit la Charlotte, Carolina de Nord, Trump a declarat: „Singurul mod prin care ni se pot răpi aceste alegeri este dacă va fi un scrutin măsluit”.”Vom câştiga”.
Alegerile au loc pe fondul unei pandemii care a făcut peste 176.000 de victime, a dus la pierderea a milioane de locuri de muncă şi a erodat popularitatea preşedintelui american.
Trump a descris răspunsul statelor la pandemia de COVID-19 în termeni extrem de partizani, calificând măsurile de carantinare şi alte măsuri recomandate de responsabili din domeniul sanitar drept încercări de a influenţa votul din noiembrie.
„Ceea ce fac este să folosească COVID pentru a fura alegerile”, a spus Trump. „Folosesc COVID pentru a frauda poporul american, toţi oamenii noştri, şi a-i lipsi de o alegere corectă şi liberă”.
Trump va accepta joi, la Casa Albă, nominalizarea
Convenţia Naţională Republicană, de dimensiuni mai reduse decât se planificase iniţial, contrastează cu reuniunea similară a Partidului Democrat, care a optat pentru un format aproape complet virtual pentru a reduce riscul răspândirii virusului.
Candidatul democrat Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, conduce în sondaje în faţa republicanului Trump, cu trei ani mai tânăr.
Pentru aceste alegeri, Partidul Republican a optat să nu voteze un document tradiţional şi anume platforma care prezintă obiectivele politicii preşedintelui, afirmând că susţine acţiunile lui Donald Trump. Echipa de campania a lui Donald Trump a lansat însă o serie de obiective punctuale, printre care se remarcă promisiunea „de a crea 10 milioane de noi locuri de muncă în 10 luni”.
Spre deosebire de Convenţia rivalilor democraţi, unde au avut intervenţii foşti preşedinţi, evenimentul republican nu va include discursuri ale unor fost preşedinţi sau candidaţi la preşedinţia SUA.
Donald Trump va accepta nominalizarea partidului său joi seara, în faţa unei mulţimi care se va aduna pe peluza Casei Albe.
„Trump are patru zile pentru a pleda două cazuri. Unul este: ştim ce facem şi am făcut o treabă grozavă, întreruptă în mod evident de virus”, iar al doilea este „să bată tandemul democrat pentru că este atât de mult la stângă”, a estimat Constantin Querard, preşedintele Grassroots Partners, o firmă de consultanţă politică conservatoare din Arizona.