„Cele două ţări au semnat o serie de acorduri (…). Valoarea investiţiilor depăşeşte 380 de miliarde de dolari”, a declarat Adel al-Jubeir în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu omologul său american, Rex Tillerson. Agenţia oficială saudită SPA a informat că este vorba despre 34 de acorduri în diverse domenii, ca apărarea, petrolul şi transportul aerian, însă fără să precizeze valoarea lor totală. În cursul zilei de ieri, un responsabil de la Casa Albă s-a referit la contracte de vânzare de armament către Arabia Saudită în valoare de 110 miliarde de dolari.
Preşedintele american Donald Trump, însoţit de soţia sa, Melania, a plecat vineri în primul său turneu internaţional, cu etape în Arabia Saudită, în Israel, la Vatican şi la Bruxelles. El a lăsat în urmă acuzaţii grave în presa din Statele Unite şi cel mai scăzut nivel de popularitate de la preluarea mandatului.
Un sondaj Reuters/Ipsos realizat în perioada 14-18 mai, ale cărui rezultate au fost publicate vineri, arată că numai 38% din americani îl aprobă pe Trump, în timp ce 56% îl dezaprobă, iar 6% au sentimente amestecate faţă de preşedinte, arată Reuters. În rândul Partidului Republican, procentajul celor nemulţumiţi a crescut de la 16% săptămâna trecută la 23% în prezent.
Primit cu fast în prima țară vizitată
Preşedintele american Donald Trump a ajuns sâmbătă la Riad, capitala Arabiei Saudite, în prima etapă a turneului său inaugural în străinătate, şi unde a fost primit cu mare fast. Posturi de televiziune saudite şi din lumea arabă au prezentat imagini ale avionului Air Force One aterizând cu puţin înaintea orei locale 09.50 (06.50 GMT) pe aeroportul Regele Khaled din capitala saudită.
Autorităţile i-au rezervat lui Donald Trump o primire călduroasă, contrastând cu cea mai curând glacială cu care a fost întâmpinat acum un an, în ultima sa vizită, fostul preşedinte american Barack Obama, criticat de Riad pentru declanşarea unui proces de apropiere de Iran, marele rival al Arabiei Saudite. Şeful Casei Albe a fost întâmpinat la coborârea din avion, împreună cu soţia sa Melania, pe covorul roşu, de regele Salman, care le-a strâns mâinile celor doi oaspeţi.
Suveranul saudit, în vârstă de 81 de ani, care se sprijinea cu un baston, a însoţit apoi cuplul prezidenţial american în salonul de onoare al aeroportului, unde a luat loc între Trump şi soţia acestuia, după care au urcat într-o limuzină blindată.
Delegația oficială s-a deplasat apoi spre un mare hotel din Riad, oraş pavoazat cu drapele saudite şi americane, dar şi cu fotografii ale celor doi lideri sub sloganul ‘Împreună vom triumfa’. Din delegaţia americană fac parte, între alţii, Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, consilierul economic Gary Cohn şi Dina Powell, consilier adjunct pentru securitate naţională.
Potrivit Riadului, aliat major al Washingtonului în regiune, vizita va include încheierea unor acorduri politice şi comerciale şi va impulsiona lupta comună împotriva militanţilor islamişti.
După Arabia Saudită, preşedintele american se va deplasa succesiv în Israel, în teritoriile palestiniene, la Vatican, la Bruxelles – pentru un summit NATO – şi în Sicilia, pentru o reuniune la vârf a G7