După depunerea jurământului de către Donald Trump pentru al doilea mandat, Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe rețelele sociale, exprimându-și susținerea pentru un parteneriat puternic între România și Statele Unite.

În același timp, premierul Marcel Ciolacu și primarul Nicușor Dan au făcut declarații legate de impactul acestei schimbări în conducerea SUA asupra țării noastre.

Klaus Iohannis: „Avem nevoie de o legătură transatlantică puternică și viguroasă”

Președintele Klaus Iohannis a felicitat pe Donald Trump, la scurt timp după ceremonia de depunere a jurământului, pentru cel de-al doilea mandat.

Pe rețelele sociale, Iohannis a afirmat că România, ca partener strategic al Statelor Unite, își dorește ca legătura transatlantică să devină mai puternică și să aducă beneficii pentru securitatea și prosperitatea comună.

„Felicitări președintelui Donald Trump pentru inaugurare! România, un partener strategic apropiat al SUA, vă urează mult succes pentru acest nou mandat important. Avem nevoie de o legătură transatlantică puternică și viguroasă, în beneficiul securității și prosperității noastre comune”, a scris Iohannis pe X.

Moment istoric pentru Donald Trump și România

Donald Trump a depus jurământul pentru al doilea său mandat în calitate de președinte al Statelor Unite, iar ceremonia a fost oficiată de președintele Curții Supreme de Justiție, John Roberts.

La finalul jurământului, Trump a dat mâna cu Roberts, care a fost președintele Înaltei Curți din 2005, și cu fostul președinte Joe Biden, în semn de respect și reconciliere.

De asemenea, JD Vance, vicepreședinte ales, a depus și el jurământul, fiind felicitat cu un zâmbet și o palmă pe spate din partea lui Trump.

Ceremonia s-a desfășurat sub ochii observatorilor internaționali, iar discuțiile legate de impactul acestui mandat asupra relațiilor internaționale au început să capete amploare.

Marcel Ciolacu: Impactul reîntoarcerii lui Trump asupra României

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că revenirea președintelui Donald Trump la Casa Albă este un moment semnificativ, cu posibile efecte pozitive pentru România.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Dreamstime

Ciolacu a menționat că în cadrul a două convorbiri telefonice avute cu Trump, atât la București, cât și la Budapesta, s-a asigurat că România va rămâne o prioritate pentru administrația americană.

„În cele două convorbiri telefonice pe care le-am avut cu președintele Trump, una la București și una la Budapesta împreună cu premierul Viktor Orban, m-am asigurat că România este pe agenda noului președinte american, atât din punct de vedere al securității, cât și al investițiilor importante”, a declarat premierul.

Ciolacu a mai spus că va colabora cu noua administrație pentru a întări Parteneriatul Strategic între România și Statele Unite.

„Ca Prim-ministru al României, voi lucra împreună cu noua administrație de la Washington pentru a face Parteneriatul nostru Strategic mai puternic ca niciodată.

Alături de partenerii din NATO și din Uniunea Europeană, trebuie să găsim soluții care să răspundă provocărilor comune cu care ne confruntăm pentru a asigura prosperitatea cetățenilor noștri și, totodată, securitatea în plan regional și internațional”, a subliniat el.

În plus, premierul a afirmat că România va colabora alături de partenerii din NATO și Uniunea Europeană pentru a găsi soluții la provocările comune care influențează securitatea și prosperitatea regională și globală.

Nicușor Dan: Provocările mandatului Trump și poziția României

În ziua învestirii lui Donald Trump, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a exprimat preocupări legate de provocările ce vor apărea în acest mandat, însă a subliniat că România trebuie să rămână solidă în cadrul NATO și al Uniunii Europene.

„Statele Unite și NATO sunt garanții fundamentali ai securității noastre, fără de care nu putem concepe un viitor sigur. În același timp, Uniunea Europeană reprezintă cadrul politic și economic care ne oferă oportunități reale de dezvoltare și de creștere a nivelului de trai”, a transmis Nicușor Dan într-o postare publicată pe Facebook.

În fața noilor provocări care vor apărea în urma schimbărilor din administrația americană, primarul Capitalei a declarat că România trebuie să își păstreze unitatea.

„Observ o mare îngrijorare în rândul liderilor europeni și al cetățenilor cu privire la schimbările ce vor veni în mandatul Trump 2. Este un reflex natural de autoapărare în fața unor transformări imprevizibile (…) Vor fi momente dificile? Cu siguranță.

Va trebui să alegem între SUA și UE? Nu. Vocea noastră în UE trebuie să fie una a unității, iar atât UE, cât și SUA trebuie să continue să colaboreze, sprijinindu-se pe valorile fundamentale care le unesc. România poate avea ambele direcții, avansând cu mai mult curaj pe scena internațională”, a precizat el.

De asemenea, Nicușor Dan a subliniat că România poate menține relații bune atât cu Uniunea Europeană, cât și cu Statele Unite.