Donald Trump avertizează asupra posibilității ca SUA să părăsească NATO

Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a declarat într-un interviu transmis de NBC că va lua în considerare retragerea SUA din NATO dacă statele membre ale alianței nu își vor respecta angajamentele privind cheltuielile militare.

El a subliniat că rămânerea în alianță depinde de plata contribuțiilor financiare stabilite.

Critici la adresa statelor membre NATO

Donald Trump a acuzat țările NATO că au beneficiat de protecția SUA fără să își asume responsabilitățile financiare, calificând această situație drept „o rușine”. El a menționat că statele europene refuză să cumpere produse americane, ceea ce consideră un alt semn de inechitate.

„NATO a profitat de noi. Uitați, sunt două lucruri. În primul rând, țările europene au profitat de noi în comerț, țările europene nu au cumpărat de la noi mașini, nu au luat produsele alimentare, nu iau nimic, e o rușine. Și pe deasupra, noi îi apărăm. Am adus sute de miliarde de dolari în NATO doar prin atitudinea intransigentă, le-am spus țărilor ‘Nu o să vă apăr dacă nu plătiți’ și au început să plătească. Dacă își plătesc facturile (alocările din PIB pentru apărare, n.red.) și dacă eu cred că ne tratează corect, atunci răspunsul este că aș rămâne categoric în NATO”, a spus Trump.

În caz contrar, el a confirmat că retragerea este o opțiune luată în considerare: categoric, da.

În timpul mandatului său anterior, Donald Trump a folosit un limbaj similar, calificând în 2018 drept „delincvente” țările care alocă mai puțin de 2% din PIB pentru apărare. El a afirmat că SUA au fost nevoite să suporte o povară financiară disproporționată pentru apărarea aliaților NATO.

„Din punctul meu de vedere, (aceste ţări) sunt delincvente, deoarece Statele Unite s-au văzut nevoite să plătească pentru ele”, a comentat Trump atunci, în timpul unui dejun de lucru cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Multe ţări nu plătesc atât cât ar trebui şi, sincer, multe ţări ne datorează o sumă uriaşă de bani din anii precedenţi”, a susţinut Donald Trump.

Situația cheltuielilor în NATO

Conform angajamentelor asumate la summitul din 2014 din Țara Galilor, statele membre NATO s-au obligat să aloce 2% din PIB pentru apărare în termen de zece ani. Prognozele indică faptul că opt state membre, inclusiv Spania, Luxemburg, Italia și Canada, nu vor atinge acest obiectiv în 2024, potrivit unui raport Financial Times.

România a alocat 2,5% din PIB pentru apărare în 2023, însă a cheltuit efectiv doar 1,6%, conform unei analize NATO.