Se ridică tonul între Donald Trump și rețelele de socializare. Președintele american a declarat miercuri pe Twitter că „Republicanii au sentimentul că rețelele de socializare amuțesc total vocile conservatoare”. Drept răspuns „noi le vom reglementa foarte mult sau le vom închide, pentru a le împiedica s-o facă”. Donald Trump are peste 80 de milioane de abonați pe contul său de Twitter, potrivit lefigaro.fr

Președintele este furios

Marți, Twitter a notat pentru prima dată unul din tweet-urile sale ca inexact, trimițând abonații spre surse de informație verificate.

„Nu există NICIO POSIBILITATE (ZERO!) ca votul prin corespondență să fie altceva decât esențialmente fraudulos”, a scris președintele american.

„Guvernatorul Californiei este pe cale să trimită buletine de vot la milioane de persoane. Toți cei care trăiesc în stat, nu contează cine sunt, nici cum au ajuns acolo, vor primi buletine. Apoi, profesioniștii le vor spune acestor oameni, dintre care mulți nu s-au gândit niciodată să voteze înainte, cum și pentru cine să voteze. Vor fi alegeri trucate”.

Sub aceste două tweet-uri este afișată acum mențiunea „Căutați faptele despre votul prin corespondență”. Aceasta trimite la un rezumat al faptelor și articolelor publicate în presa americană pentru a restabili adevărul (de exemplu faptul că statul California nu trimite buletine decât alegătorilor înscriși și nu tuturor locuitorilor statului). Donald Trump a reacționat deja puternic după aceea acuzând Twitter de „amestec în campania prezidențială din 2020”.

El nu a apreciat nici articolele de verificare a faptelor provenind de la CNN sau Washington Post, media pe care le urăște. „Aceste tweet-uri conțin informații potențial înșelătoare despre procesul de vot și au fost semnalate pentru a se furniza context adițional despre votul prin corespondență”, a replicat un purtător de cuvânt al Twitter.

Rețeaua de socializare și-a actualizat condițiile de utilizare pe 20 mai tocmai în legătură cu tweet-uri referitoare la derularea alegerilor. Astfel, „nu puteți utiliza Twitter în scopul de a manipula sau a interfera în alegeri”. Acest lucru acoperă conținuturile „care i-ar îndemna pe cetățeni să nu meargă să voteze” și, de exemplu, „declarații false referitoare la proceduri sau tehnici de vot care ar putea descuraja cetățenii să meargă la vot”.

Casa Albă se gândește la o comisie de anchetă

Cu câteva ore înaintea acestui schimb de replici între Donald Trump și Twitter, „Wall Street Journal” arăta că Casa Albă intenționează să înființeze o comisie ad hoc ca să ancheteze asupra înclinației presupus pro-democrate a Facebook, Twitter și celorlalte rețele de socializare americane.

Forma acestei anchete nu pare hotărâtă. Această informație urmează, și de asta dată, unor tweet-uri ale președintelui american de săptămâna trecută.

„Stânga radicală este la comenzile Facebook, Instagram, Twitter și Google”, a scris el și a precizat că trebuie „găsită o soluție pentru acest fapt ilegal”.

În plină campanie pentru realegerea sa, Donald Trump atacă rețelele de socializare, care au contribuit totuși mult la victoria lui din 2016. Reiese de exemplu din studii interne făcute de Facebook că algoritmii săi au favorizat conținuturile extremiste de dreapta, baza electoratului lui Donald Trump. Președintele american mânuiește rețelele de socializare așa cum puțini politicieni știu să facă, ceea ce îi permite să se adreseze alegătorilor fără a trece prin filtrul media.

Aceste amenințări împotriva rețelelor de socializare permit în orice caz președintelui să se afișeze ca outsider anti-sistem având un discurs care merge în sensul electoratului său. Nu mai puțin de 64% dintre simpatizanții republicani cred într-adevăr că rețelele de socializare înclină în favoarea democraților, potrivit unui sondaj al Pew Research Center din 2018.