Trump amenință UE cu taxe dacă nu cumpără din SUA

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a lansat un avertisment dur Uniunii Europene, sugerând că blocul comunitar ar putea fi vizat de tarife comerciale ridicate dacă nu ia măsuri pentru a reduce deficitul comercial cu SUA.

Trump a subliniat că acest lucru ar putea fi realizat prin achiziții masive de petrol și gaze din Statele Unite, informează Reuters.

„Am spus Uniunii Europene că trebuie să-și compenseze deficitul enorm cu Statele Unite prin achiziționarea pe scară largă a petrolului și gazelor noastre”, a declarat Trump pe platforma Truth Social.

„În caz contrar, TARIFELE sunt până la capăt!!!”, a adăugat liderul republican.

Situația actuală a importurilor de energie din SUA

Uniunea Europeană este deja unul dintre cei mai mari clienți pentru exporturile americane de energie. Potrivit datelor oficiale furnizate de Eurostat, în primul trimestru al anului 2024, SUA au livrat 47% din importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) ale UE și 17% din importurile de petrol ale blocului.

Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția că o creștere imediată a importurilor europene ar putea fi dificilă, întrucât volumele suplimentare disponibile sunt limitate. Creșterea importurilor ar necesita fie o majorare a producției din partea SUA, fie redirecționarea exporturilor din alte regiuni, cum ar fi Asia, un alt consumator major de energie americană.

Donald Trump
SURSA FOTO: Dreamstime

Statele Unite au devenit cel mai mare producător de petrol din lume în ultimii ani, cu o producție de peste 20 de milioane de barili pe zi, echivalentul unei cincimi din cererea globală. Dintre aceste volume, peste două milioane de barili pe zi sunt exportați către Europa, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din exporturile totale de petrol ale SUA.

În ceea ce privește gazele naturale, Statele Unite sunt lider mondial atât în producție, cu peste 103 miliarde de metri cubi pe zi, cât și în consum.

Reacția Uniunii Europene

Comisia Europeană a reacționat printr-un mesaj conciliant, declarându-se deschisă la dialog pentru consolidarea relațiilor economice transatlantice.

„UE se angajează să elimine treptat importurile de energie din Rusia și să diversifice sursele de aprovizionare”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina în 2022, Uniunea Europeană a adoptat sancțiuni dure împotriva Moscovei și a crescut considerabil achizițiile de energie din SUA. Țările membre, precum Germania, Franța, Spania, Italia și Țările de Jos, sunt principalii importatori europeni de petrol și gaze americane.

Totuși, cele mai multe rafinării și companii de gaze din Europa sunt private, iar deciziile de achiziție sunt influențate de prețuri și considerente economice, nu de directive guvernamentale.

Deficitul comercial și politica tarifelor

SUA au înregistrat în 2023 un deficit comercial de mărfuri cu UE de 155,8 miliarde de euro (161,9 miliarde de dolari), potrivit Eurostat. Cu toate acestea, în sectorul serviciilor, americanii au raportat un excedent de 104 miliarde de euro. Trump a promis că va aborda acest dezechilibru prin impunerea unor tarife ridicate asupra majorității importurilor europene, dacă nu chiar a tuturor.

Pe lângă Uniunea Europeană, Trump a lansat avertismente similare altor parteneri comerciali majori ai SUA, inclusiv Canada, Mexic și China. El a subliniat în repetate rânduri importanța reducerii deficitului comercial al SUA pentru mărfuri, evitând să menționeze balanța comercială totală, care include și servicii.

Viitorul relațiilor transatlantice

Amenințările președintelui ales adaugă presiune asupra relațiilor economice dintre SUA și UE, într-un moment delicat pentru economia globală. Deși Uniunea Europeană a luat măsuri considerabile pentru a diversifica sursele de energie, dependența de importurile americane rămâne semnificativă.

Consolidarea relațiilor economice transatlantice ar putea necesita compromisuri de ambele părți. Pe de o parte, Uniunea Europeană ar putea fi nevoită să extindă achizițiile de energie din SUA. Pe de altă parte, Statele Unite ar putea analiza alte măsuri pentru a reduce deficitul comercial, fără a afecta relațiile strategice cu partenerii europeni.