Donald Trump va scoate armata pe străzi
Donald Trump și-a anunțat deja planurile în cazul în care va ajunge din nou președintele Statelor Unite ale Americii (SUA). El spune că vrea să pună în aplicare un program de deportare. Acesta ar urma să fie cel mai mare din istoria Americii.
Potrivit lui, programul va avea drept model „Operațiune Wetback”. Programul din urmă a fost inițiat în anii 1950 de către administrația Eisenhower. La momentul respectiv, migranții mexicani erau contracarați de către armata SUA.
Migranții mexicani care traversează Rio Grande, fluviu care reprezintă o graniță naturală între Texas și Mexic, au primit porecla de „Wetback”. Termenul este folosit cu sensul peiorativ.
În cadrul acestei operațiuni, SUA a folosit diverse tactici militare pentru ca muncitorii migranți din Mexic să fie deportați. Din cauza condițiilor precare de transport, unii dintre ei au decedat.
Așadar, planul lui Donald Trump de a-i deporta pe aceștia ar putea semăna cu cel din anii 50.
În prezent, aproximativ 45 de milioane de migranți, fie ei în situație legală sau ilegală, locuiesc în Statele Unite, reprezentând aproximativ 13,6% din totalul populației, conform celor mai recente informații.
Cum ar decurge „Operațiune Wetback” 2.0?
Dacă Trump are intenția de a realiza o operațiune „Wetback 2.0” în fața unui asemenea număr mare de migranți, se impune o logistică și infrastructură considerabilă.
Singura modalitate prin care acest obiectiv ar putea fi atins ar fi prin implicarea armatei și construirea unor facilități denumite „lagăre de deportare în masă”.
ICE, agenția SUA pentru Imigranți, dispune doar de 6.000 de agenți specializați în deportări.
Întregul proces de recrutare, angajare și pregătire a unui astfel de ofițer durează aproximativ 2 ani.
Trump dorea expulzarea migranților cât a fost președinte SUA
În urma intensificării migrației la frontiera dintre SUA și Mexic în anii 2018 și 2019, administrația Trump a evaluat posibilitatea unor acțiuni „mai incisive” în scopul contracarării acestui fenomen, inclusiv utilizarea forțelor armate.
Consilieri și oficiali din cadrul administrației au recunoscut în conversații private că Trump avea dorința ca migranții ilegali să fie arestați, transportați în baze militare, îmbarcați în avioane ale armatei și expulzați direct. Cu toate acestea, astfel de idei au fost respinse la vremea respectivă de către oficialii Pentagonului.
În timpul mandatului său de președinte, Trump a insistat asupra implicării armatei în capturarea migranților de la frontiera dintre SUA și Mexic.
„Era obsedat în legătură cu implicarea armatei”, a declarat pentru Washington Post, sub protecția anonimatului, un fost oficial al administrației Trump.
Specialiștii intervievați de către Washington Post au indicat că o asemenea „operațiune” s-ar confrunta în prezent cu numeroase obstacole. Aici intră și aspecte logistice, dar în special probleme de natură juridică.
„Vorbim aici de ofițeri în echipament de luptă care să meargă în mijlocul comunităților și să fie filmați pe stradă în timp ce pun copii în mașini – ce să faci cu toate familiile alea”, a spus Jason Houser fost șef al Biroului de Imigrări al SUA („U.S. Immigration and Customs Enforcement” – ICE).
Donald Trump, aspru criticat
Genevieve Nadeau, fost avocat al Departamentului de Securitate Internă al SUA, a afirmat că Trump urmează la literă manualul dictatorilor din secolul XX prin dezumanizarea grupurilor vulnerabile, în scopul izolării lor și pentru a justifica ulterior aplicarea cu cruzime a politicilor de stat.
„Trump urmează la literă manualul dictatorului de secol XX prin dezumanizarea grupurilor vulnerabile, pentru izolarea lor și justificarea ulterioară a aplicării cu cruzime a politicilor de stat”, a spus Genevieve Nadeau, fostă avocată a Departamentului de Securitate Internă (Department of Homeland Security) al SUA.
Suporterii republicani sunt fani ai ideei lui Trump
Suporterii republicani ai lui Trump nu sunt deloc reticenți în ceea ce privește ideea folosirii armatei.
Un exemplu elocvent este acela al guvernatorului republican al Texasului, Greg Abbott, care a mobilizat mii de soldați ai Gărzii Naționale pentru a instala garduri de sârmă ghimpată de-a lungul malului râului Rio Grande, în încercarea de a opri traversările ilegale ale frontierei.
În plus, guvernatorul Texasului are în plan să edifice în acea zonă o bază militară destinată găzduirii trupelor.
Potrivit informațiilor furnizate de Washington Post, aproximativ 11 milioane de migranți se află în Statele Unite fără un statut legal. Aproximativ 7 milioane dintre aceștia sunt înregistrati în baza de date a ICE.
Surse din cadrul poliției de frontieră au dezvăluit pentru Fox News că autoritățile americane au admis că, doar în 2022, aproape 600.000 de migranți au reușit să intre ilegal în Statele Unite, traversând frontiera cu Mexicul.