Trump ar lăsa Rusia să facă ce vrea oricărei ţări NATO care nu plăteşte facturile privind cheltuielile cu Apărarea. Acesta a făcut declarațiile la un miting în Conway, Carolina de Sud.
Trump ar da orice stat NATO pe mâna Rusiei
Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite, a declarat sâmbătă că ar încuraja Rusia să facă „orice vrea” unei țări membre a NATO care nu respectă directivele privind cheltuielile pentru apărare. Aceasta este o recunoaștere șocantă că, în cazul unei realegeri, el nu ar respecta clauza de apărare colectivă a Alianței, conform raportului CNN.
”NATO era falimentară până când am apărut eu”, a declarat Trump la un miting în Conway, Carolina de Sud. ”Eu am spus: Toată lumea va plăti. Ei au spus: Ei bine, dacă nu vom plăti, ne veţi proteja în continuare?. Eu am spus: Sub nicio formă. Nu le-a venit să creadă răspunsul”, a susţinut el.
Trump a precizat că ”unul dintre preşedinţii unei mari ţări” l-a întrebat la un moment dat dacă SUA ar mai apăra ţara dacă ar fi invadată de Rusia, chiar dacă ”nu ar plăti”.
”Nu, nu v-aş proteja”, a relatat Trump că i-a spus acelui preşedinte. ”De fapt, i-aş încuraja să facă orice vor. Trebuie să plăteşti. Trebuie să îţi plăteşti facturile”, a afirmat el.
Casa Albă l-a pus la zid pe Donald Trump
Casa Albă a calificat declarațiile lui Trump drept „îngrozitoare și fără temei” și a subliniat eforturile președintelui Joe Biden de a sprijini Alianța.
”Preşedintele Biden a restabili alianţele noastre şi ne-a făcut mai puternici în lume pentru că ştie că prima responsabilitate a fiecărui comandant este să ţină în siguranţă poporul american şi să respecte valorile care ne unesc. … Încurajarea invadării celor mai apropiaţi aliaţi de către regimuri criminale este îngrozitoare şi labilă – şi pune în pericol securitartea naţională americană, stabilitatea mondială şi economia noastră, acasă”, a afirmat, într-o declaraţie, purtătorul de cuvânt al Casei Albe Andrew Bates.
Nucleul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord
Nucleul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord este reprezentat de promisiunea apărării colective – că un atac asupra unei națiuni membre este considerat un atac împotriva tuturor națiunilor din alianță. Trump a exprimat de mult timp nemulțumirea sa cu privire la suma pe care alte țări membre NATO o alocă pentru Apărare în comparație cu Statele Unite și a repetat amenințarea de a retrage SUA din NATO. Cu toate acestea, afirmațiile sale de sâmbătă oferă cel mai clar indiciu că, în cazul realegerii sale, nu intenționează să apere aliații NATO de un atac rusesc.
De-a lungul anilor, Trump a oferit o descriere incorectă a modului în care funcționează finanțarea NATO. Alianța a stabilit o țintă conform căreia fiecare țară membră ar trebui să aloce minimum 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare, dar majoritatea țărilor nu ating această țintă. Este important de menționat că această cifră reprezintă mai degrabă o recomandare decât o obligație și nu generează „facturi”; țările membre nu au eșuat în plata părții lor din bugetul comun al NATO pentru susținerea organizației.
În calitate de președinte, Trump a amenințat în mod repetat, în discuții private, că ar putea retrage Statele Unite din NATO, conform informațiilor New York Times. El a caracterizat NATO ca fiind „învechită” și a adoptat o poziție în concordanță cu cea a președintelui rus Vladimir Putin, care dorește să submineze alianța. Trump l-a laudat în repetate rânduri pe Putin și chiar a preferat să îi acorde sprijin liderului rus în detrimentul comunității de informații din SUA în ceea ce privește interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.