Democraţii îl acuză pe Donald Trump că a aruncat Statele Unite în ”haos” în ajunul Crăciunului – turbulenţe financiare, paralizia unei părţi a administraţiilor americane, destituirea şocantă a secretarului american al Apărării -, în contextul în care nu se conturează vreo ieşire imediată din „shutdown”, relatează AFP. 

Republicanii şi democraţii dau unii pe alţii, de la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, vina impasului bugetar sau „shutdown”-ului care a provocat închiderea parţială a administraţiilor.

Motivul blocajului este finanţarea zidului la frontiera cu Mexicul pe care Donald Trump îl tot promite din campania sa prezidenţială, în 2016, şi căruia democraţii i se opun aprig.

 ”Este Ajunul Crăciunului, iar preşedintele Trump aruncă ţara în haos”, au acuzat luni Nancy Pelosi, conducătoarea democraţilor în Camera Reprezentanţilor, şi Chuck Schumer, omologul său în Senat.

”Bursa scade în timp ce preşedintele poartă un război personal împotriva rezervei federale, imediat după ce l-a destituit pe secretarul său al Apărării”, denunţă ei în acest comunicat comun.

Preşedintele Trump a confirmat luni seara că nu s-a schimbat nimic, deocamdată cu privire la paralizia parţială a administraţiilor federale.

”Nimic nou cu privire la shutdown. Noi avem nevoie de mai multă securitate la frontieră”, a declarat el la Casa Albă.

”Suntem deja pe cale să construim şi să renovăm mai mulţi kilometri de zid, dintre care unii sunt terminaţi. Democraţii trebuie să pună capăt shutdownului şi să acorde finanţarea!”, a tunat el anterior pe Twitter.

Trump a decis, din cauza „shutdown”-ului să rămână la Washington, în loc să petreacă sărbătorile, aşa cum prevăzuse, la reşedinţa sa însorită din Florida, publicând o adevărată avalanşă de tweeturi pentru a-şi justifica politica.

 

În contextul în care incertitudinea planează asupra perspectivelor creşterii primei economii a lumii, iar Wall Street-ul a înregistrat deprecieri luni, el a atacat Banca centrală americană (Fed) – ”singura problemă” a economiei Statelor Unite în opinia sa.

Aşteptându-şi soţia, pe Melania, care până la urmă i s-a alăturat de crăciun, după ce a plecat mai întâi fără el în Florida, Trump a ironizat presa care-i evocă izolarea. ”Sunt singur (săracul de mine) la Casa Albă şi aştept ca democraţii să se întoarcă şi să încheie un acord asupra Securităţii la Frontieră de care avem disperată nevoie”, a scris el pe Twitter.

Democraţii au propus reluarea, în bugetul pe 2019, a unei anvelope în valoare de peste un miliard de dolari destinaţi finanţării unor bariere şi altor măsuri de control la frontiera cu mexicul.

Însă exclud să aloce suma de cinci miliarde de dolari ”zidului” pe care-l vrea doar Trump, pentru a-şi satisface, afiormă ei, baza electorală.

”Atât timp cât preşedintele este ghidat” de ultraconservatori, ”este greu să vezi o soluţie care să poată să treacă atât prin camera (Reprezentanţilor), cât şi prin Senat”, au subliniat Nancy Pelosi şi Chuck Schumer.

Republicanii deţin, până la 3 ianuarie, majoritatea în Congresul american, însă ei au nevoie de 60 de voturi – aşadar de voturi de la democraţi – în Senat, pentru a adopta legi buhgetare. Iar orice compromis este necesar să fie validat în final de Trump. În faţa acestui impas, congresmenii au plecat să sărbătorească Crăciunul în circumscripţiile lor. Pentru moment, niciun vot nu este prevăzut joi, atunci când senatorii urmează să se întoarcă la Washington. De la ferestrele sale, Trump putea să constate efectele „shutdown”-ului, care afectează numeroase departamente şi aproximativ 800.000 de funcţionari. Acest blocaj afectează Securitatea Internă – care gestionează tocmai frontierele -, poliţia federală (FBI), Transporturile, Trezoreria, dar şi Internele – care supervizează parcurile naţionale. Este cazul Mall-ului, o mare întindere verde în centrul Washingtonului, unde pubelele se revărsau luni. Spaţiul în care se ridică, în faţa Casei Albe, ”Bradul naţional de Crăciun”, a fost închis în weekend, ”din cauza întreruperii bugetelor federale”, însă arborele urma să strălucească în curând mulţumită unor finanţări private, potrivit presei americane. Purtând ochelari în culorile americane, Andrea Leoncini şi soţia sa Roberta au venit de la Roma, în luna de miere, însă nu au putut vizita anumite monumente.

”Plecăm astă seară la New York (…) şi sperăm să vedem tot ceea ce am prevăzut”, spune Roberta. O veste bună pentru ei este că Statuia Libertăţii urmează să rămână deschisă mulţumită finanţării statului New York.