În primele sale comentarii despre arsenalul nuclear al SUA de la preluarea mandatului, la 20 ianuarie, Trump a declarat că Statele Unite "au rămas în urmă în ceea ce priveşte capacitatea arsenalului nuclear". "Sunt primul care ar vrea să vadă că toată lumea… că nimeni nu are arme nucleare, dar nu vom rămâne niciodată în urma vreunei ţări, chiar dacă este o ţară prietenă, nu vom rămâne niciodată în urmă în ceea ce priveşte capacitatea nucleară. Ar fi minunat, ar fi un vis ca nicio ţară să nu aibă arme nucleare, dar dacă vor exista ţări care să aibă arme nucleare, noi vom fi deasupra tuturor", a spus Trump.
Rusia are 7.300 de focoase, iar SUA – 6.970, potrivit Ploughshares Fund, un grup antinuclear. "Istoria Războiului Rece ne demonstrează că nimeni nu iese "deasupra tuturor" dintr-o cursă a înarmării şi în urma unor abordări riscante în domeniul nuclear. Rusia şi Statele Unite au cu mult mai multe arme decât este nevoie pentru a descuraja un atac nuclear între cele două ţări sau din partea unei alte ţări care deţine arma nucleară", a declarat Daryl Kimball, director executiv al grupului nonprofit independent Arms Control Association.
Noul tratat de limitare a armamentelor strategice între SUA şi Rusia, cunoscut drept Noul START, prevede că până la 5 februarie 2018 ambele ţări trebuie să-şi limiteze arsenalele de arme nucleare strategice, aducându-le la acelaşi nivel, pe o perioadă de 10 ani. Tratatul prevede ca SUA şi Rusia să nu aibă mai mult de 800 de lansatoare de rachete balistice amplasate la sol sau pe submarine şi bombardiere capabile să transporte arme nucleare şi limitează numărul altor arme nucleare.
Analiştii s-au întrebat dacă Trump doreşte să abroge Noul START sau va începe să desfăşoare alte focoase. În interviul acordat Reuters, Trump a calificat Noul START drept "un acord unilateral". "Încă un acord prost pe care ţara l-a făcut, fie că este vorba despre START, fie că este vorba despre acordul cu Iranul… Vom începe să încheiem acorduri bune", a declarat Trump.
Reuters aminteşte că Statele Unite sunt în plin proces de modernizare a submarinelor lor care transportă rachete balistice, a bombardierelor şi a rachetelor amplasate la sol, în cadrul unui program care se întinde pe o perioadă de 30 de ani şi ale cărui costuri sunt estimate la un trilion de dolari, sumă pe care majoritatea experţilor susţin că ţara nu şi-o poate permite.
În interviul pentru agenţia Reuters, Trump s-a plâns că desfăşurarea de către Rusia a unei rachete de croazieră încalcă tratatul din 1987 privind controlul rachetelor cu rază medie de acţiune. "Pentru mine este foarte important", a declarat Trump. Întrebat dacă va aborda acest subiect cu preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele american a spus că o va face "dacă şi când se vor întâlni", dar a precizat că deocamdată nu a stabilit nicio întrevedere cu liderul de la Kremlin.
Totodată, Donald Trump şi-a exprimat opinia că, "dacă ar vrea", China ar putea rezolva "foarte uşor" provocarea la adresa securităţii naţionale pe care o reprezintă Coreea de Nord, şi a pus presiune pe Beijing, ca să exercite o mai mare influenţă pentru a îngrădi acţiunile tot mai belicoase ale Phenianului.
Preşedintele american s-a declarat "foarte furios" cu privire la testele cu rachete balistice efectuate de Coreea de Nord şi a anunţat că printre numeroasele opţiuni pe care le are în vedere se numără şi accelerarea construcţiei unui sistem de apărare antirachetă pentru aliaţii SUA, Japonia şi Coreea de Sud.
"Au loc discuţii pentru mult mai mult decât atât", a declarat Trump, atunci când a fost întrebat despre sistemul de apărare antirachetă. "Vom vedea ce se va întâmpla. Dar este o situaţie foarte periculoasă, iar China i-ar putea pune capăt foarte repede, după părerea mea", a mai spus liderul de la Casa Albă. AGERPRES