Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat vineri introducerea unor tarife vamale de 25% pentru importuri chineze în valoare de 50 de miliarde de dolari, o decizie care riscă să declanşeze un război comercial între primele două economii ale lumii, transmit Reuters şi AFP.
„Relaţia mea formidabilă cu preşedintele chinez Xi şi relaţia dintre SUA şi China sunt importante pentru mine. Cu toate acestea, schimburile comerciale între ţările noastre sunt foarte inechitabile de mult timp. Această situaţie nu mai poate dura”, a spus Donald Trump. Acesta a avertizat că „SUA vor impune noi tarife vamale dacă China va adopta măsuri de represalii precum impunerea unor noi taxe pentru bunurile americane, servicii sau produse agricole”.
Printre importurile vizate de noile taxe anunţate vineri figurează bunuri care au legătură cu planul strategic ?Made in China 2025′, care „stimulează creşterea economică a Chinei dar penalizează economia SUA”, subliniază Donald Trump.
Din produsele chineze în valoare 50 de miliarde de dolari, un prim lot în valoare de 34 miliarde de dolari ar urma să fie taxate începând din data de 6 iulie, a precizat reprezentantul american pentru comerţ exterior (USTR), într-un comunicat separat. Cel de-al doilea lot de importuri chineze în valoare de 16 miliarde de dolari ar urma să fie supus unui examen suplimentar care va include o perioadă de consultări şi audieri publice, a precizat USTR.
Acţiunile adoptate de administraţia Trump împotriva Chinei ar putea declanşa măsuri retaliatorii din partea Beijingului. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, a declarat că răspunsul Chinei va fi imediat. „Dacă SUA adoptă măsuri unilaterale şi protecţioniste care să prejudicieze interesele Chinei, vom reacţiona rapid şi vom lua măsuri necesare pentru a ne proteja drepturile legitime”, a spus Geng Shuang, potrivit Agerpres.
Autorităţile de la Beijing au pus deja la punct o listă de produse americane în valoare de 50 de miliarde de dolari care ar putea să fie vizate de tarife vamale similare, printre aceste produse numărându-se şi carnea de vită, avioane, automobile şi soia boabe.
În aceste condiţii, Washingtonul şi Beijingul par să se îndrepte din ce în ce mai mult spre un război comercial, după ce mai multe runde de negocieri nu au reuşit să rezolve plângerile SUA privind deficitul comercial de 375 miliarde de dolari înregistrat de SUA pe relaţia cu China.