Președintele american, Donald Trump, a reacționat virulent împotriva măsurilor adoptate joi de Banca Centrală Europeană – BCE prin care se încearcă o stimulare a economiei zonei euro.
”Încearcă şi reuşesc să depreciere euro faţă de dolarul foarte puternic, afectând exporturile americane…Iar Fed stă, stă, stă. Sunt plătiţi să împrumute bani, în timp ce noi plătim dobânzi”, a scris Trump pe Twitter.
Chiar în această săptămână, el a cerut Rezervei Federale Americane – FED să adopte o politică de dobânzi negative, similară cu măsurile anunțate joi de BCE.
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a anunţat joi măsuri de stimulare pe termen nelimitat destinate susţinerii economiei zonei euro, legând mâinile succesoarei sale Christine Lagarde în privinţa politicii instituţiei financiare din anii următori şi provocând un conflict imediat cu preşedintele Donald Trump, transmite presa internațională.
Cu puţin timp înainte de încheierea mandatului lui Draghi la conducerea BCE, instituţia a redus şi mai mult dobânzile, aflate deja în teritoriu negativ, şi a anunţat achiziţii de obligaţiuni fără un termen limită pentru acestea, pentru a reduce şi mai mult costurile de împrumut, în speranţa de stimulare a activităţilor economice, la aproape un deceniu după criza datoriilor.
Măsurile de stimulare, mai ample decât anticipau analiştii, vor spori presiunile asupra Rezervei Federale (Fed) americane şi a Băncii Japoniei, de relaxare a politicilor monetare, săptămâna viitoare, pentru susţinerea economiei mondiale, caracterizată tot mai mult de o creştere lentă şi riscuri protecţioniste.
”Ţineţi minte că am spus că toate instrumentele sunt pe masă, gata să fie folosite. Ei bine, astăzi am făcut-o”, a afirmat Draghi în conferinţa de presă susţinută după şedinţa de politică monetară.
Reducerea dobânzii la depozite cu 0,1 puncte procentuale, la -0,5%, era aşteptată, dar reluarea achiziţiilor de obligaţiuni a depăşit multe aşteptări. Draghi a fost criticat de reprezentanţii Germaniei şi Franţei şi de cel puţin unul dintre proprii membri în board-ul BCE, când a pledat pentru reluarea programului de achiziţii de obligaţiuni, au declarat trei surse apropiate situaţiei.
Există îndoieli, chiar şi în interiorul BCE, dacă aceste măsuri, unele dintre ultimele instrumente de politică monetară aflate la dispoziţia băncii centrale, vor fi suficiente pentru a susţine redresarea zonei euro, pe fondul războiului comercial dintre Statele Unite şi China şi al posibilelor perturbări din partea Brexit.