Fostul președinte Donald Trump se laudă că a luat „în mod deschis și transparent” documente guvernamentale de la Casa Albă și le-a dus la reședința sa de la Mar-a-Lago.
Departamentul Justiției investighează dacă Trump a încălcat legea federală când a refuzat să returneze documentele respective, după ce a părăsit Casa Albă.
Ancheta privind documentele sustrase este doar una din multele probleme judiciare ale lui Trump, care vrea să candideze, din nou, la preşedinţie în 2024, scrie Politzoom.
„Când veți invada casele celorlalți președinți în căutarea unor documente?”
„Când veți invada casa lui Bill și Hillary Clinton în căutarea celor 33.000 de e-mailuri pe care le-a șters DUPĂ ce ea a primit o citație de la Congresul SUA?”, a scris Trump pe site-ul său de socializare, Truth Social.
„Când veți invada casele celorlalți președinți în căutarea unor documente voluminoase, pe care le-au luat cu ei, dar nu chiar la fel de deschis și transparent cum am făcut eu?”, a comentat fostul lider de la Casa Albă.
Presiune uriașă pe anchetatori
Departamentul de Justiție investighează în prezent dacă Trump a încălcat legea federală prin mutarea documentelor la Mar-a-Lago, după plecarea de la Casa Albă.
Este una dintre numeroasele anchete penale cu care se confruntă Trump, iar Departamentul Justiției și procurorul general, Merrick Garland, sunt supuși unei presiuni publice enorme pentru a rămâne independenți, în timp ce investighează totul – de la sustragerea unor documente oficiale de la Casa Albă, până la implicarea sa în revolta din 6 ianuarie 2021, de la Capitoliu.
Această presiune a crescut și mai mult după ce Donald Trump a anunțat, la începutul lunii noiembie, că se îndreaptă spre o nouă candidatură în 2024. Jack Smith, un procuror pentru crime de război, a fost desemnat drept consilier special pentru a supraveghea anchetele penale care îl implică pe Trump.
Transparent ca un zid de cărămidă!
Există cel puțin două probleme diferite, după ce Trump nu s-a putut abține și a lăsat să-i scape porumbelul, comentează Politzoom.
„Prima este chiar afirmația sa privind luarea documentelor, pretinzând că nimeni nu a fost mai deschis sau mai transparent decât el. Trump era transparent ca un zid de cărămidă. A pus cutiile cu documente în alte cutii și le-a băgat în camion, pentru a le duce la reședința de la Mar-A-Lago.
Când cei de la Arhivele Naționale l-au sunat, le-a spus să se ducă naibii, că el a luat doar acte personale. Abia când FBI și Departamentul Justiției s-au implicat, a început să se joace, amuzându-se pentru ceea ce a făcut și ce nu a făcut și despre cât de personale erau acele documente”, subliniază publicația.
Nimeni n-a suflat o vorbă despre desecretizare
Site-ul amintește că, în primele zile, Trump a susținut că a desecretizat toate documentele, făcându-le proprietatea sa personală.
„Dar Presidential Records Act nu stabilește limite între documentele securizate sau nesecurizate. Practic, orice documente scrise sau atinse de președinte devin proprietatea guvernului SUA.
Dar, în timp ce Trump și numeroșii săi susținători au pedalat pe teza falsă privind declasificarea documentelor de către Trump, nici măcar o dată unul dintre avocații fostului președinte nu a sugerat în nesfârșitele audieri ale lui Trump, că acesta ar fi declasificat ceva! Pentru că vor să-și dreptul de a practica avocatura”, scrie Politzoom.