De această dată Irakul este scos din lista ţărilor musulmane ai căror cetăţeni nu au dreptul să intre în SUA şi se menţionează explicit faptul că sunt exceptaţi deţinătorii 'cărţilor verzi', dar este menţinută suspendarea primirii refugiaţilor.
Potrivit Departamentului Securităţii Interne, acest nou ordin executiv va intra în vigoare pe 16 martie. Din acel moment, timp de 90 de zile, cetăţenii a şase state musulmane considerate bastioane ale terorismului (Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen) nu vor mai avea dreptul să intre în SUA, cu excepţia deţinătorilor aşa-numitelor 'cărţi verzi', adică rezidenţii permanenţi cu statut legal în SUA, şi a celor care au primit deja viză.
În noul ordin executiv rămâne valabilă şi suspendarea timp de 120 de zile a programului de primire a refugiaţilor proveniţi mai ales din Orientul Mijlociu, program pe care l-a iniţiat fostul preşedinte Barack Obama. Precedentul ordin prevedea suspendarea pe termen nedeterminat a primirii refugiaţilor sirieni, dar noul ordin nu mai conţine această distincţie.
Demersul lui Trump corespunde promisiunilor sale din campania electorală, când s-a angajat să aplice o politică de 'verificări extreme' la graniţe pentru a împiedica infiltrarea jihadiştilor în SUA.
Primul ordin, semnat de Trump la o săptămână după preluarea preşedinţiei, a provocat un val de critici, noul lider de la Casa Albă fiind acuzat de discriminare faţă de musulmani, aplicarea ordinului fiind suspendată de justiţie pe 3 februarie.
Interdicţia privind intrarea irakienilor în SUA a fost eliminată din noul ordin după ce guvernul de la Bagdad a dat asigurări că va efectua verificările necesare, iar exceptarea titularilor 'cărţilor verzi' a fost menţionată ca urmare a confuziei provocate de ordinul anterior, în urma căruia numeroase companii aeriene au refuzat îmbarcarea cetăţenilor proveniţi din respectivele state.
AGERPRES