Într-un efort de a mulţumi Turcia, afectată de recunoaşterea recentă a genocidului armean de către Congresul american, administraţia Donald Trump a dat asigurări marţi că refuză să folosească cuvântul ”genocid”, respins de Ankara, pentru a califica acest masacru în masă, relatează AFP. „Poziţia Guvernului nu s-a schimbat”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, într-un scurt comunicat. „Poziţiile noastre pe această temă se aliniază cu cele exprimate în comunicatul de presă final al preşedintelui, publicat în aprilie”, a adăugat ea.
În primăvară, în cursul comemorării masacrului armenilor din 1915, Donald Trump vorbea ”despre una dintre cele mai grave atrocităţi în masă ale secolului al XX-lea”, dar el a evitat să folosească termenul ”genocid”. Săptămâna trecută, în urma unui vot în Senat, după cel din Camera Reprezentanţilor de la sfârşitul lunii octombrie, Congresul SUA a adoptat oficial o rezoluţie pentru a ”comemora genocidul armean recunoscându-l oficial”, notează Agerpres.
Ankara şi-a exprimat consternarea, convocându-l pe ambasadorul american şi explicând că acest vot ”pune în pericol viitorul relaţiilor” dintre SUA şi Turcia.
Masacrul din timpul Primului Război Mondial
Potrivit estimărilor, între 1,2 milioane şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de trupele Imperiului Otoman, atunci aliat cu Germania şi Austro-Ungaria. Armenii doresc ca genocidul să fie recunoscut de comunitatea internaţională.
Turcia, formată după dezmembrarea Imperiului Otoman în 1920, recunoaşte masacrele, dar respinge termenul de ”genocid”, evocând un război civil în Anatolia, dublat de o foamete, în care au murit între 300.000 şi 500.000 de armeni şi mult mai mulţi turci. Numeroşi istorici şi profesori universitari au ajuns la concluzia că deportarea şi masacrul armenilor în timpul Primului Război Mondial corespund definiţiei juridice a genocidului.