Comisarul european pentru acţiune în domeniul climei şi energie, Miguel Arias Canete, a declarat neoficial presei, la începutul reuniunii, că trimisul Statelor Unite ar putea căuta formule de angajament faţă de termenii acordului semnat în 2015, la Paris, de guvernele a 195 de ţări, relatează EFE. Cotidianul Wall Street Journal, preluat de Reuters, a scris că administraţia condusă de preşedintele Donald Trump nu se va retrage din înţelegerea semnată sub predecesorul acestuia, Barack Obama, ci s-a oferit să îşi reînnoiască angajamentul; sursa citată de ziar era tot comisarul european. Şi ministrul francez pentru tranziţia ecologică, Nicolas Hublot, a subliniat că toţi participanţii la dialogul de la Montreal – inclusiv observatorul american – au luat act de faptul că „Acordul de la Paris este ireversibil”, menţionează AFP.
La scurt timp după apariţia acestor ştiri, Lindsay Walters, adjunctă a secretarului de presă al Casei Albe, a difuzat un comunicat în care arată că „nu s-a produs nicio schimbare în poziţia Statelor Unite privind Acordul de la Paris”. „După cum a spus clar preşedintele, Statele Unite se vor retrage dacă nu putem participa în termeni mai favorabili pentru ţara noastră”, a adăugat ea. După câteva minute, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a susţinut la rândul său aceeaşi idee într-un mesaj în reţeaua Twitter: „Poziţia noastră faţă de acordul de la Paris nu s-a schimbat. @POTUS (acronim pentru President of the United States – preşedintele SUA) a fost clar, SUA se retrag dacă nu obţinem termeni pro-americani”.
Everett Eissenstat, director adjunct al Consiliului Economic Naţional al Casei Albe, care a condus delegaţia americană la Montreal, a refuzat solicitarea Reuters de a comenta.
Procesul de retragere din Acordul de la Paris ar urma să dureze până în 2020.
Sursa: Agerpres