Miercuri, președintele Trump a refuzat să se angajeze într-un transfer de putere pașnic dacă ar pierde alegerile, afirmând că, dacă nu va câștiga, asta se va întâmpla din cauza fraudelor provocate de votul prin poștă și nu din cauză că mai mulți americani au votat împotriva lui.
Ultimele sale declarații survin după ce, luni de zile, el a făcut tot felul de declarații nefondate potrivit cărora votul prin poștă este fraudat și va duce la alegeri ‘trucate’. În realitate, statele care au adoptat votul universal prin poștă au înregistrat, potrivit unor documente, rate mici de posibile fraude.
“Ei bine, vom vedea ce se va întâmpla. Știți că m-am plâns foarte mult de buletinele de vot, iar buletinele de vot sunt o nenorocire“, a răspuns Trump atunci când, în cursul unei conferințe de presă de la Casa Albă, a fost întrebat dacă va asigura o tranziție pașnică.
“Înțeleg asta, dar oamenii se revoltă; vă angajați să asigurați un transfer de putere pașnic?”, a insistat reporterul, părând să se refere la violențele semnalate în cursul unor proteste.
“Scăpați de buletinele alea de vot (prin poștă) și o să aveți – vom avea – un vot foarte pașnic; la drept vorbind, nu va exista un transfer de putere. Va fi o continuare“, a spus Trump. “Buletinele de vot scapă de sub control. Știți asta. Și știți cine știe mai bine decât oricine? Democrații știu mai bine decât oricine“.
Președintele pare să se refere, așa cum a făcut-o de altfel de luni de zile, la o creștere masivă a numărului de oameni care ar prefera să voteze prin poștă decât să se prezinte personal, dată fiind actuala pandemie de coronavirus.
Trump continuă să pretindă, deși fără probe, că democrații sprijină răspândirea votului prin poștă nu din motive de sănătate publică, ci din motive de corupție, ca să fraudeze rezultatele, arată THE WASHINGTON POST.
Președintele american a mai fost întrebat anterior dacă va accepta rezultatele alegerilor în cazul în care nominalizatul democraților la președinție, Joe Biden, ar câștiga. În luna iulie, întrebat fiind de Chris Wallace de la Fox News, Trump a răspuns: “O să văd. Uite ce e, trebuie să văd. Nu, n-am să mă limitez să spun doar un simplu ‘da’. N-am să spun nici ‘nu’, așa cum nu am făcut-o nici data trecută”.
Refuzul său de a da asigurări că va fi de acord cu un transfer de putere pașnic între administrații, dacă va pierde alegerile din acest an, pare să sporească pericolul unor tensiuni printre partizani.
În dezbaterea din octombrie 2016 cu candidata democrată Hillary Clinton, moderată de același Wallace, Trump a făcut declarații similare. El nu a spus dacă va accepta rezultatele alegerilor care, potrivit afirmațiilor sale, ar fi fost trucate împotriva lui.
”Am să văd atunci când va veni momentul”, a spus Trump. “Vă țin în suspans“. Nici măcar în dimineața alegerilor Trump nu s-a angajat să accepte, spunând: “Știți, vreau să văd ce se-ntâmplă, cum merge treaba “. Clinton i-a calificat răspunsul drept “oribil“.
De această dată, contracandidatul său s-a arătat mirat de recentele declarații ale lui Trump. “În ce țară trăim? Sunt amuzat“, a spus Biden. “Uite ce e, el spune cele mai iraționale lucruri. Nu știu ce să zic”.
Senatorul Mitt Romney (republican din statul Utah), nominalizat la alegerile prezidențiale din 2012, a criticat dur pe Twitter răspunsul lui Trump.
“Transferul pașnic de putere este fundamental pentru democrație; fără ea, atunci e Belarus”, a scris Romney pe Twitter. “Orice ar da de înțeles că s-ar putea ca președintele să nu respecte această garanție constituțională e un lucru inimaginabil și inacceptabil“.
Tot miercuri, Trump a încercat din nou să pună sub semnul îndoielii rezultatul alegerilor afirmând că, în cele din urmă, Curții Supreme îi va reveni sarcina să decidă câștigătorul. El a spus că tocmai din această cauză este urgent să fie numit cineva care s-o înlocuiască pe Ruth Bader Ginsburg (o judecătoare recent decedată, n. red.) înaintea alegerilor.
“Cred că totul se va termina la Curtea Supremă. Și mai cred că este foarte important să avem acolo nouă judecători”, a spus Trump. “E mai bine să se întâmple asta înaintea alegerilor pentru că, în opinia mea, tot acest joc pe care îl pun la cale democrații – e vorba de un joc – tot acest joc va ajunge în fața Curții Supreme. Și mai cred că nu e bine să existe o situație de 4-4“. (În mod normal, Curtea Supremă din SUA are nouă judecători, n. red.).
Marți, liderii republicani din Pennsylvania au dat de înțeles că intenționează să prezinte în fața Curții Supreme un nou proiect de hotărâre, prin care alegătorii să-și poată trimite voturile prin poștă la trei zile după Ziua Alegerilor, aceasta putând fi prima decizie pe care instanța va trebui să o ia după decesul dnei Ginsburg.
Decizia se numără printre cele câteva demersuri legislative care au relaxat regulamentul votului prin poștă în toată țara din cauza pandemiei. Deocamdată, peste 198 de milioane de alegători ar urma să-și trimită voturile prin poștă, după cum reiese dintr-o anchetă efectuată de The Washington Post.
Miercuri, Trump a spus că un caz electoral pe tema voturilor prin poștă, care ar ajunge în fața Curții Supreme, trebuie să fie votat cu “8 contra nimic sau 9-contra nimic. Dar dacă acest caz ar deveni mult mai politic decât ar trebui să fie, cred că este foarte important să existe un al nouălea judecător”.