Ursula von der Leyen propune creșterea importurilor de GNL din SUA

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri că a discutat cu președintele ales al SUA, Donald Trump, despre posibilitatea creșterii importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite către Uniunea Europeană.

Această măsură ar putea înlocui gazul rusesc pe care unele state membre ale UE încă îl importă, în pofida sancțiunilor impuse Moscovei după invazia Ucrainei.

Contextul energetic și strategia UE de reducere a dependenței de gazul rusesc

După invazia Rusiei în Ucraina și sabotarea conductelor Nord Stream, UE a început să reducă importurile de gaze naturale din Rusia. În prezent, gazul natural lichefiat adus din SUA și din alte țări ajută la compensarea acestui deficit, însă costurile sunt mai mari decât pentru gazul transportat prin conducte.

Potrivit comisarului european pentru energie, Kadri Simson, din totalul importurilor de gaz ale UE un procent de 18% reprezintă în prezent gaz rusesc, față de 45% în anul 2021. Pe lângă SUA, un alt furnizor semnificativ de gaz al UE este Norvegia, potrivit datelor statistice din 2023, furnizori majori fiind de asemenea state nord-africane, Regatul Unit și Qatar.

UE, Rusia, gaze naturale
SURSA FOTO: Dreamstime

Primul dialog cu Donald Trump după realegerea sa

În prima sa discuție telefonică cu Donald Trump după alegeri, Ursula von der Leyen a subliniat importanța menținerii unui dialog constant și a abordării intereselor comune între UE și SUA, incluzând aspectele comerciale și energetice.

Trump a sugerat în campania sa electorală că va impune taxe vamale pe produsele europene pentru a diminua deficitul comercial al SUA cu UE, ceea ce ar putea aduce tensiuni în relațiile comerciale transatlantice.

„Interesele comune sunt, de exemplu, legate de GNL,” a spus von der Leyen la o conferință de presă după summitul informal al UE de la Budapesta.

„Noi încă primim mult GNL din Rusia, așadar de ce să nu îl înlocuim cu GNL-ul american care este mai ieftin pentru noi și ar coborî prețurile noastre la energie?”, s-a întrebat președinta Comisiei Europene.

Ursula Von der Leyen a sugerat că această propunere ar putea servi și ca bază de negociere în ceea ce privește deficitul comercial despre care Trump a menționat.