Surse din apropierea Kremlinului susțin că Vladimir Putin ar lua în considerare discuții cu fostul președinte american Donald Trump privind un posibil acord de încetare a focului în Ucraina. Cu toate acestea, poziția Rusiei rămâne inflexibilă: controlul asupra teritoriilor ocupate și stoparea oricăror eforturi ale Ucrainei de a adera la NATO sunt condiții esențiale. Declarațiile vin în contextul tensiunilor crescânde dintre Rusia și Occident și al alegerilor prezidențiale din SUA.
Putin, deschis unui dialog cu Trump despre armistițiu
Potrivit informațiilor obținute de Ukrainska Pravda, citând cinci surse din anturajul liderului rus, Vladimir Putin ar fi dispus să discute despre un armistițiu în Ucraina cu Donald Trump, dacă acesta va reveni la Casa Albă.
Discuțiile ar putea include stabilirea liniilor de contact și împărțirea controlului asupra regiunilor ocupate, dar fără ca Rusia să cedeze vreun teritoriu deja anexat, spun cei de la Ukrainska Pravda.
„Liderul rus nu intenționează să renunțe la Crimeea sau la regiunile anexate”, au declarat sursele citate.
Cele patru regiuni vizate în negocieri ar fi Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson.
Pe lângă sursele respective, declaraţii au venit şi din partea purtătorului de cuvânt al Kremlinului.
„Președintele a declarat într-adevăr în mod repetat – sau, mai degrabă, constant – că este pregătit pentru contacte și negocieri”, a transmis miercuri, 20 noiembrie, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.
Planurile pentru retragerea din regiunile Mikolaiv și Harkov
Invadatorii ruși ar putea lua în calcul retragerea trupelor din Mikolaiv și Harkov, regiuni unde ocupă doar mici porțiuni de teritoriu, conform declarațiilor făcute de trei dintre sursele citate.
Aceste concesii ar putea servi ca bază pentru negocierile cu viitorul președinte american, însă rămâne neclar cum vor reacționa autoritățile ucrainene.
Chiar dacă s-ar discuta despre aceste retrageri limitate, Rusia nu va ceda podul terestru cu Crimeea, susțin sursele. Acest coridor strategic rămâne un punct nevralgic al planurilor Kremlinului pentru menținerea influenței în regiune.
Îngrijorările legate de politica SUA și utilizarea armamentului ATAMS
Totuși, alte două surse au atras atenția că decizia administrației Biden de a furniza Ucrainei rachete ATAMS capabile să lovească ținte în interiorul Rusiei complică posibilitatea negocierilor.
„Decizia lui Joe Biden de a permite Ucrainei să bombardeze Rusia cu ATAMS ar putea complica și amâna orice discuție SUA-Rusia”, au subliniat acestea.
Aceste noi tensiuni ar putea întârzia un eventual dialog, mai ales dacă Putin nu găsește o modalitate de a negocia dintr-o poziție percepută drept puternică. În absența unui acord cu Trump, Kremlinul este pregătit să continue războiul din Ucraina, au mai adăugat sursele.
Aceste declarații reflectă o strategie calculată a Moscovei, care urmărește să păstreze câștigurile teritoriale în timp ce explorează posibilitatea de a îngheța conflictul.