Donald Trump vrea Groenlanda
Donald Trump vrea Groenlanda! Președintele ales al SUA a solicitat marți ca membrii NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare.
Această propunere, care ar însemna mai mult decât dublarea obiectivului actual, reprezintă o nouă provocare pentru alianța transatlantică, conform unei relatări din Financial Times.
În cadrul unei conferințe de presă, Trump a mai promis să „taxeze Danemarca la un nivel foarte ridicat” dacă aceasta nu va renunța la controlul asupra Groenlandei. De asemenea, președintele ales al SUA a refuzat să excludă utilizarea forței pentru a obține Groenlanda sau pentru a prelua controlul asupra Canalului Panama.
Întrebat dacă ar exclude utilizarea presiunii militare sau economice pentru a atinge oricare dintre aceste obiective, el a răspuns:
„Nu, nu vă pot asigura cu privire la niciunul dintre cele două. Dar vă pot spune că avem nevoie de ele pentru securitate economică. Avem nevoie de Groenlanda din motive de securitate naţională”.
Pe de altă parte, viitorul președinte al SUA a promis să redenumească Golful Mexic în „Golful Americii”, criticând vecinul sudic al SUA și numindu-l un „loc foarte periculos”.
Trump sugerează Statelor Unite cu Canada
Iar aceasta nu este singura propunere controversată făcută recent de către Donald Trump. Recent, acesta a sugerat o unire a Canadei cu Statele Unite. Declarația a fost făcută după demisia premierului canadian, Justin Trudeau, și a subliniat avantajele economice și securitatea sporită pe care o fuziune între cele două țări le-ar aduce.
Pe rețelele de socializare, Trump a declarat că o astfel de fuziune între Canada și Statele Unite ar genera avantaje economice semnificative și ar spori securitatea pentru ambele țări.
„Mulți oameni din Canada iubesc să fie cel de-al 51-lea stat. Statele Unite nu mai pot suporta deficitele comerciale masive și subvențiile de care Canada are nevoie pentru a rămâne pe linia de plutire. Justin Trudeau știa acest lucru și a demisionat.
Dacă Canada ar fuziona cu SUA, nu ar exista tarife, taxele ar scădea foarte mult și ar fi total sigură în fața amenințării navelor rusești și chinezești care o înconjoară constant. Împreună, ce națiune minunată ar fi”, a scris el.
Propunerea fusese abordată anterior în contextul tensiunilor comerciale dintre cele două țări. Donald Trump a revenit de mai multe ori asupra ideii că integrarea Canadei în Statele Unite ar conduce la beneficii economice semnificative pentru ambele națiuni.
„Dacă Canada devine al 51-lea stat al nostru, impozitele lor ar fi reduse cu peste 60%, întreprinderile lor și-ar dubla imediat mărimea și ar fi protejate militar ca în nicio altă țară din lume”, spunea acesta într-un mesaj anterior, de Crăciun.
Relațiile dintre SUA și Canada au fost marcate de tensiuni pe durata mandatului lui Trump, în special din cauza tarifelor comerciale impuse de administrația acestuia. Cu toate acestea, un sondaj realizat în decembrie 2024 de Institutul Leger a arătat că doar 13% dintre canadieni ar sprijini ideea ca țara lor să devină un stat american. Mai multe puteți citi aici.