În continuarea declarațiilor sale, Donald Trump a subliniat că situația Crimeei era stabilită cu mult înainte ca el să devină președinte, și a plasat responsabilitatea pierderii peninsulei asupra fostului președinte democrat Barack Obama.

Donald Trump spune că războiul nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată

Liderul de la Casa Albă a caracterizat conflictul drept un „război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată” și a afirmat că Obama este cel care „a dat” Crimeea rușilor, nu el.

„Crimeea va rămâne sub controlul Rusiei, Zelenski înţelege asta şi toată lumea înţelege că este sub controlul lor de mult timp”, a declarat Trump într-un interviu acordat revistei Time.

În paralel cu aceste declarații, un plan de pace american propus Ucrainei a fost prezentat ca un ultimatum, recunoscând în mod oficial suveranitatea Rusiei asupra Crimeei, anexată în 2014. Potrivit site-ului Axios, planul recunoaște, de asemenea, controlul de facto al Rusiei asupra regiunilor Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, ocupate în totalitate sau parțial de forțele ruse.

„Zelenski şi toată lumea” înţeleg „că Crimeea aparţine Rusiei de mult timp. Aşa era cu mult înainte să vină Trump (la putere). Încă o dată, acesta este războiul Obama. Este un război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată. Eu îl numesc războiul care nu ar fi trebuit să aibă loc”, a mai spus Trump.

Trump a reiterat ideea că peninsula Crimeea este un teritoriu „pierdut” de unsprezece ani și a lansat critici dure la adresa președintelui ucrainean Zelenski, pe care l-a acuzat de declarații provocatoare în legătură cu statutul peninsulei.

„Crimeea le-a revenit ruşilor. Barack Hussein Obama este cel care le-a dat-o şi nu eu”, a mai spus el.

Trump i-a reproșat acestuia faptul că a reafirmat poziția Ucrainei de a nu recunoaște suveranitatea rusă asupra Crimeei, o poziție care a fost bine primită de Kremlin. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a salutat declarațiile lui Trump, afirmând că ele sunt în concordanță cu poziția exprimată de Rusia de mult timp.

Ca răspuns, Zelenski a publicat o declarație din 2019 a administrației Trump, în care se exprima opoziția față de anexarea Crimeei de către Moscova.

Donald Trump, Vladimir Putin, Volodimir Zelenski
SURSA FOTO: Dreamstime

Declanșarea războiului a avut loc în momentul în care autoritățile de la Kiev au început să vorbească despre aderarea la NATO

Trump a mai susținut că declanșarea războiului din Ucraina a avut loc în momentul în care autoritățile de la Kiev au început să vorbească despre aderarea la NATO. El a afirmat că, dacă această idee nu ar fi fost exprimată, ar fi existat mult mai puține șanse ca războiul să izbucnească.

În același interviu, președintele american a declarat că nu crede că Ucraina va putea adera vreodată la Alianța Nord-Atlantică.

„Cred că declanşarea războiului a avut loc atunci când ei au început să vorbească despre aderarea la NATO. Dacă nu ar fi vorbit despre această idee, ar fi fost mult mai puţine şanse ca el să izbucnească”, a subliniat președintele SUA.

Totodată, Trump s-a arătat optimist în ceea ce privește posibilitatea păcii în Ucraina, susținând că aceasta este realizabilă dacă el rămâne la conducerea SUA, dar imposibilă în cazul în care altcineva ar ocupa funcția prezidențială.

„Nu cred că Ucraina va putea adera vreodată la NATO. Cred că pacea este posibilă. Cu mine ca preşedinte, este posibilă, chiar foarte probabilă. Dacă altcineva este preşedinte, nicio şansă”, a completat el.

În paralel cu aceste declarații, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit vineri, la Kremlin, cu emisarul american Steve Witkoff. Aceasta este cea de-a patra întâlnire dintre cei doi pe teritoriul Rusiei de la relansarea relațiilor ruso-americane din luna februarie, o inițiativă lansată de Trump pentru a găsi o soluție la conflictul din Ucraina.

Informația privind întâlnirea a fost confirmată de Dmitri Peskov și difuzată de televiziunea publică rusă.