Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a anunțat miercuri că va contesta în instanță noile tarife vamale impuse de administrația Trump. Decizia vine în contextul în care aceste măsuri sunt considerate de autoritățile californiene un pericol major pentru economia statului.
Newsom susține că președintele a acționat unilateral, fără sprijinul Congresului, încălcând limitele legale ale funcției sale. California, una dintre cele mai puternice economii din lume, avertizează că impactul acestor tarife va fi resimțit puternic atât la nivel local, cât și național.
Guvernatorul Californiei se pregătește de un duel juridic cu administrația Trump
Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom a anunțat că statul California va iniția o acțiune în justiție împotriva noilor tarife vamale impuse de președintele Donald Trump.
Acesta acuză administrația federală că a încălcat legea, impunând taxe fără acordul Congresului. Într-un videoclip postat pe platforma X, Newsom a denunțat ceea ce a numit „cea mai mare creștere de taxe din istoria modernă a SUA”.
No other state will be more impacted by the impacts of the toxic uncertainty of these tariffs.
California is the largest hunting, fishing, agriculture, forestry state in this nation.
When folks talk about the impacts to rural economies — you’re talking about California.
— Governor Newsom Press Office (@GovPressOffice) April 16, 2025
Oficialul californian susține că măsura va avea efecte devastatoare asupra economiei locale, profund integrată în comerțul global. Decizia deschide un nou front de conflict între statul California și Casa Albă.
Inițiativa Californiei este considerată una dintre cele mai ferme poziții adoptate de un stat american împotriva politicilor administrației Trump.
Newsom denunță o „creștere istorică a taxelor” impusă fără acordul Congresului
„Autoritatea unilaterală revendicată de administraţia Trump de a impune cea mai mare creştere de taxe din istoria modernă a SUA”, a spus Gavin Newsom, folosind un ton ferm, dar echilibrat.
Conform mai multor surse media din Statele Unite, argumentul central al acțiunii în justiție este că legea invocată de președinte pentru impunerea acestor tarife nu permite astfel de măsuri fără sprijin legislativ.

Acest aspect deschide o discuție constituțională delicată privind separarea puterilor și limitele executive în domeniul politicii comerciale. Newsom susține că impactul acestor tarife asupra economiei statului său ar fi devastator.
California, motor economic național și global, reacționează la riscurile comerciale
Cu un PIB care reprezintă 14% din întreaga economie a Statelor Unite și o populație de aproape 39 de milioane de locuitori, California are motive întemeiate să fie îngrijorată.
Statul este lider în producție, inovare tehnologică și comerț internațional.
„California este cel mai mare producător (din ţară), unul dintre cei mai mari parteneri comerciali din lume. Niciun stat (american) nu va fi mai afectat”, a declarat guvernatorul.
Reacția promptă vine pe fondul unui val de incertitudine economică generat de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă și de reactivarea unor măsuri tarifare controversate.
Relațiile externe ale Californiei, puse sub presiune de noile tarife
Economia californiană este strâns legată de parteneriate comerciale solide cu Mexicul, Canada și China — țări care se regăsesc printre cele vizate de noile măsuri tarifare.
La începutul lunii aprilie, Newsom declara că statul său va explora acorduri bilaterale cu alte economii majore pentru a evita consecințele acestor tarife. Aceste eforturi ar putea constitui un precedent pentru alte state americane afectate de politicile comerciale ale administrației federale.