Trump și obligația de a minți

Pandemia de coronavirus a luvit puternic pe toată lumea. În acest context, unele țări au fost mai mult sau mai puțin afectate de acest virus. Statele Unite ale Americii se numără printre țările care au avut de suferit din cauza COVID-19. Potrivit unor informații ale unui jurnalist străin, președintele american Donald Trump știa de dimensiunea problemei dar a preferat să nu-i sperie pe compatrioți.

Într-unul dintre cele mai ciudate texte din istoria filozofiei, „Cu privire la un pretins drept de a minți din dragoste de oameni”, Immanuel Kant susține că suntem obligați din punct de vedere moral ca niciodată să nu minţim, chiar dacă aceasta înseamnă a-i dezvălui asasinului locul în care se ascunde următoarea sa victimă.

Donald Trump, care are puține trăsături kantiene, pare să susţină ceea ce ar fi o obligație de a minți. Jurnalistul Bob Woodward a dezvăluit, cu înregistrări, că Trump știa deja în luna februarie despre COVID-19 că va fi foarte grav, dar a preferat să minimalizeze pandemia, „pentru a nu provoca panică”.

Dacă definim panica drept o stare patologică ce îi face pe oameni să se comporte irațional și împotriva propriilor lor interese, președintele american ar putea avea un bun punct de plecare pentru a-și susține poziția. Dar, pentru a nu cădea în paradoxuri analoage celor care îl sperie pe Kant, ar trebui să respecte două condiții.

Nu trebuie compromise eforturile

În primul rând, minciunile care vor fi spuse nu ar trebui să compromită eforturile guvernului de a combate epidemia, o obligație mai importantă decât evitarea panicii. În al doilea rând, acestea nu ar trebui să afecteze credibilitatea instituțională a președinției.

Minciunile trumpiste eșuează de două ori. Minimalizarea, dacă nu a împiedicat, a complicat elaborarea unui răspuns coordonat la nivel federal, care ar fi putut reduce decesele, așa cum au reușit să facă mai multe țări.

De asemenea, ele au arătat lipsa de pregătire a lui Trump nu numai pentru exercitarea președinției, ci și pentru funcționarea în lume: el, la urma urmei, a autorizat înregistrarea conversațiilor sale cu Woodward, știind că acestea vor deveni publice, ceea ce ar dezvălui, inevitabil, disimularea sa.

Dar Trump, care este un narcisist, se poate lăuda măcar cu faptul că îi manipulează pe toţi. Arată mult mai rău în fotografie cei care, asemeni lui Jair Bolsonaro, care l-au imitat, încrezători că sunt la unison cu americanul. Aceștia, da, au jucat rolul de neghiobi.