SUA și Rusia au relații diplomatice de 25 de ani, chiar dacă acestea sunt acum de gheață. Viitorul președinte american, Donald Trump, vrea să le dezghețe. Dar Rusia ar putea juca la două capete.
Recent, Donald Trump l-a descris pe președintele rus, Vladimir Putin, ca fiind ”foarte șmecher”. Acest lucru s-a întâmplat după ce Putin a refuzat să-i plătească președintelui Barack Obama cu aceeași monedă în urma expulzării a 35 de diplomați ruși. Dar Trump și-a exprimat și înainte, în mai multe rânduri, aprecierea pentru președintele rus pentru politica si stilul de guvernare autoritare ale acestuia.
Lucru care a iritat multă lume în Statele Unite. Dar în ochii multora, declarația lui Trump, conform căreia are de gând să coopereze cu Rusia în lupta împotriva terorismului, a fost mult mai importantă, spune Sebastian Feyock. Acesta este politolog la Societatea Germana pentru Politica Externa (DGAP). Pentru Trump, adevăratul pericol în ceea ce privește terorismul islamist vine din Siria.
”Actuala guvernare Barack Obama a refuzat să coopereze cu Rusia, pentru că președintele rus sprijină regimul sirian fără să se gândească la urmări”, spune Feyock. Donald Trump se distanțase deja din campania electorală de politica lui Obama. ”Din declarațiile lui Trump, putem trage concluzia că probabil îi va fi totuna cu ce metode sprijină Rusia armata siriană”. Pentru Feyock, toate acestea sună ca un nou început al relațiilor bilaterale. Să ne amintim: și Barack Obama și-a dorit același lucru la începutul mandatului său. Fosta sa secretară de stat, Hillary Clinton, și omologul ei Serghei Lavrov au apăsat simbolic în 2009 pe un buton de ”reset”. Dar nu s-a schimbat mare lucru.
Donald Trump vrea să facă totul altfel. Spune despre el că ar fi un ”dealmaker” și că Putin își dorește de asemenea o înțelegere profitabilă, așa că vor ajunge la un numitor comun. Dar la fel ca în alte domenii politice, opiniei publice nu îi este clar dacă Donald Trump are într-adevăr vreun plan. Deocamdată este clar că vrea să-l aibă ca secretar de stat pe Rex Tillerson. Șeful concernului petrolier ExxonMobil are legături strânse cu Kremlinul. Publicația germană ”Spiegel” îl numește chiar ”însărcinatul pentru Rusia”.
Retorica lui Trump în ceea ce privește Rusia îi nemulțumește pe analiștii politici din Statele Unite, e de părere politologul Feyock. ”Aceștia spun că Trump ar putea fi al treilea președinte la rând care se lasă dus de nas de Putin, iar la final, Statele Unite vor fi din nou înșelate de Rusia”.
Nu va fi bine
Despre același risc vorbește și Volker Weichsel, redactor al ziarului "Osteuropa": ”Va veni și ziua conflictului”, prevede Weichsel. Nu consideră că prieteniile ar avea mare influență în politică. ”E foarte posibil să vedem la început un scurt foc de artificii de apropiere, dar acesta se va stinge foarte repede”.
După părerea lui Weichsel, nu ar trebui să luăm în serios declarațiile de până acum, nici dintr-o parte, nici din alta. Factorii structurali sunt mult mai importanți, spune acesta: concurența dintre cele două state rămâne valabilă. Pentru că la nivel intern, regimul Putin se legitimează prin anti-americanism. ”Se propagă constant o imagine a dușmanului”: 'Vom fi atacați de SUA și trebuie să ne apărăm, SUA sunt vinovate pentru tot, pentru decăderea Rusiei, pentru starea economică precară.' Iar acest lucru nu se va schimba odată cu Trump”.
Faptul că Putin vorbește în termeni pozitivi despre președintele desemnat al Statelor Unite nu reprezintă o contradicție, pentru că retorica în afară este cu totul alta decât cea din interiorul țării, spune Weichsel. Atâta timp cât Trump vorbește despre planuri care sunt în interesul Rusiei, ca de pildă mai puțină influență SUA în Europa de Est, nu strică să îl lauzi. În timpul conferinței sale de presă din decembrie, Putin a declarat despre Donald Trump: ”Nimeni nu a crezut în victoria lui în afară de noi”.
Weichsel crede că pasul următor va fi ca Rusia să testeze care este poziția lui Trump față de Țările Baltice. ”În momentul în care Trump trasează o linie roșie, aparenta paropiere între cei doi va lua sfârșit”. Este definitoriu ce se întâmplă până atunci.
Trump nu poate să ia decizii singur
Donald Trump nu poate decide singur care va fi politica SUA față de Rusia. Prin apropierea de Moscova se poziționează împotriva partidului său. Unii republicani sunt deja de mult timp senatori și nu se lasă la mâna lui Trump, e de părere Feyock. Aceștia au o imagine clară despre Rusia – preponderent critică.
John McCain și Lindsey Graham sunt doi dintre ei. Ambii pledează pentru o comisie de verificare a activităților serviciilor secrete ruse din timpul campaniei electorale din SUA. McCain a declarat pentru televiziunea Fox News, că Congresul American trebuie ”să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei” în acest context. Feyock consideră că ambii senatori s-au poziționat foarte clar împotriva lui Trump. Acesta din urmă neagă amestecul Rusiei și consideră că o astfel de comisie ar fi inutilă.
Ambii senatori au vizitat zilele trecute Țările Baltice, Georgia și Ucraina, pentru a asigura statele respective de sprijinul SUA, în ciuda aproprierii lui Trump de Rusia. ”Prin aceasta se vede cum Congresul va avea o relație conflictuală cu președintele, în ceea ce privește politica americano-rusă”, adaugă Feyock. Chiar dacă Trump renunță la anumite sancțiuni împotriva Rusiei, Congresul l-ar putea bloca.
Articol realizat de Uta Steinwehr pentru DW.com