Ucraina va oferi SUA din resursele sale rare în schimbul armelor
Ucraina este dispusă să colaboreze cu SUA pentru tranzacții cu metale rare și să ofere condiții speciale pentru extracția lor, dar numai dacă resursele nu ajung în mâinile Rusiei și Iranului. Informația a fost confirmată de oficiali ucraineni și de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
„Desigur, suntem gata să lucrăm cu America”, a declarat o sursă de la Kiev pentru New York Times (NYT) și Financial Times (FT).
Ucraina are rezerve uriașe de minerale, evaluate în anul 2023 la 15 trilioane de dolari americani, conform Forbes Ucraina. Totuși, 70% din aceste resurse se află în regiunile ucrainene Lugansk, Donețk și Dnipropetrovsk, iar primele două sunt parțial ocupate de armata rusă și sunt zone de conflict armat.
Ucraina deține și unele dintre cele mai mari zăcăminte de litiu din Europa, estimate la 500.000 de tone. Litiul este esențial pentru producerea de electronice și echipamente militare, inclusiv drone, avioane de luptă și sisteme de rachete.
Reacția Kremlinului
Kremlinul a criticat această ofertă, spunând că este, de fapt, o „achiziție” de ajutor militar, ceea ce înseamnă că Ucraina nu va mai primi sprijin gratuit, ci va trebui să plătească pentru el.
„Este mai bine, desigur, să nu oferim deloc asistență și astfel să contribuim la sfârșitul acestui conflict”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Ucraina este deschisă la colaborări internaționale
Potrivit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, propunerea SUA făcea deja parte din planul său de victorie. Ucraina este gata să primească investiții din partea companiilor americane deoarece, dacă aceste resurse naturale rămân sub controlul Rusiei, vor interveni alte țări, precum Iranul și Coreea de Nord.
Există un interes real din partea firmelor americane pentru Ucraina. El și-ar dori ca acestea să contribuie la dezvoltarea țării.
Potrivit spuselor sale, centrala nucleară Zaporojie, una dintre cele mai mari din lume, ar putea genera venituri uriașe zilnic, însă din cauza ocupației ruse și a atacurilor, Ucraina este nevoită acum să importe 300 MW de energie, deși are o capacitate mult mai mare. Problema nu este doar legată de minerale, ci de multe alte aspecte economice și strategice, de aceea Ucraina este deschisă la colaborări internaționale.
„Suntem deschiși la faptul că toate acestea pot fi dezvoltate cu partenerii noștri, care ne ajută să ne apărăm pământul și să împingem inamicul înapoi cu armele lor, prezența lor și pachetele de sancțiuni. Suntem deschiși la investiții din partea companiilor americane și suntem bucuroși să facem acest lucru.
De ce? Pentru că dacă totul este sub controlul Rusiei, alte țări și alte companii vor intra acolo. Direct, sunt sigur, atât Iranul, cât și Coreea de Nord. Ceea ce am vorbit cu el sunt fapte. Afacerile americane sunt foarte interesate să intre în Ucraina. Aș dori ca ei să dezvolte această direcție în țara noastră.
Luați un bloc astăzi. Sunt necesare miliarde de bani pentru a construi un bloc. Iar stațiile din Statele Unite – 2-3 unități – costă 10-15 miliarde. Costul lor. Și plus ceea ce poate genera această stație. Aceștia sunt bani în fiecare zi. Astăzi, în Ucraina, din cauza ocupației și a atacurilor, importăm 300 MW.
Imaginați-vă cum este… Importăm și îl avem – aceasta este proprietatea noastră. Avem 6 GW. Și, prin urmare, problema aici nu este doar în minerale. Întrebarea este în multe lucruri. Suntem, de asemenea, deschiși la parteneriate cu alte țări”, a declarat liderul ucrainean.