Conform unei ample analize publicate de The Drive, această situație nemaiîntâlnită reprezintă o oportunitate pentru adversarii Americii. Aceștia ar putea profita de slăbirea sistemului de decizii atât la nivel național cât și extern, având în vedere că este aproape imposibil ca președintele să-și facă datoria fără probleme în perioada de izolare.
Un aspect punctat de analiză este însuși comanda și controlul asupra capacității de descurajare nucleară a SUA.
Președintele SUA are întotdeauna un oficial alături care duce cu el o servietă care conține o interfață de comandă ce este folosită de la distanță pentru eventuala lansare a armele nucleare, aceasta conectând practic președintele cu Autoritatea Națională de Comandă.
Președintele trebuie să aibă întotdeauna mintea limpede pentru a lua aceste decizii rapide, iar acest lucru poate fi afectate serios de o boală precum COVID-19, în special dacă afectează sănătatea liderului de la Casa Albă în moduri extreme, la fel cum au fost afectați cei peste 200.000 de americani care au murit. Dincolo de abilitatea președintelui de a-și duce rolul până la capăt în cadrul Autorității Naționale de Comandă, alte circumstanțe care nu necesită abordarea unui atac nuclear ar face aproape imposibilă conducerea țării într-un mod sustenabil, în vreme ce este diagnosticat cu COVID-19.
Situațiile particulare cu care s-ar putea confrunta
Este vorba în primul rând de situațiile speciale care necesită ca președintele alături de cabinetul său să fie transportați într-o locație mai sigură care este echipată cu capabilități avansate de comandă și control, cum este de exemplu Air Force One.
În aceste cazuri particulare, ar fi necesar ca președintele, care poartă o boală foarte contagioasă, să zboare într-o aeronavă închisă. Acesta ar trebui să acționeze din facilități care sunt prin natura lor închise pentru a împiedica pandemia să indisponibilizeze întreaga unitate, ceea ce ar fi o slăbiciune de neimaginat în securitatea americană. Personalul care trebuie să opereze în aceste situații ar fi expus la virusul fatal.
Probleme apar și în cazul unor situații mai puțin urgente
Și acesta nu este singurul exemplu. În cazul unor situații mult mai puțin urgente apar aceleași probleme. Spre exemplu, în timpul unui incident mai puțin sever, președintele s-ar putea afla în Situation Room (centrul în care se discută informațiile și situațiile din perioadele de criză), care nu este o facilitate foarte întărită, dar este foarte înghesuită, cu decidenții principali ai executivului și liderii militari.
În timpul unui eveniment în care Casa Albă ar avea nevoie să-și ridice nivelul de securitate, președintele, cabinetul său și familia vor coborî în Centrul Prezidențial de Operațiuni de Urgență. Acesta este un buncăr îngropat sub Casa Albă. În acest caz, Donald Trump ar locui în interiorul unui mediu strâmt, complet închis, iar liderii de top ai țării ar fi nevoiți să lucreze umăr la umăr. Este un spațiu aglomerat chiar și într-o zi normală. Ar fi un coșmar în vremea unei pandemii care s-a infiltrat în Casa Albă.
În acest context, având în vedere că adversarii externi ai SUA, în mod special China, care deja pune presiuni pe regiunile unde există conflicte, nu este nevoie de prea multă imaginație pentru a vedea că liderii de la Beijing ar putea să se folosească de actuala incertitudine în avantajul lor.
Analiza mai arată că ar trebui să ne așteptăm la strategii unice ale Armatei SUA care se conturează în aceste zile dar și în perioada următoare, în special în regiuni contestate.