Donald Trump a anunțat vineri, pe platforma sa Truth Social, prelungirea termenului pentru interzicerea aplicației TikTok în Statele Unite. Această amânare, de încă 75 de zile, a fost stabilită pentru a permite finalizarea negocierilor legate de accesul în continuare al aplicației pe piața americană.

Donald Trump vrea să dea o oportunitate Chinei

Donald Trump a subliniat că prelungirea termenului reflectă dorința administrației de a colabora în continuare cu China.

Președintele SUA a declarat că speră ca negocierile să ducă la o soluție favorabilă pentru ambele părți, menționând:

„Sperăm să continuăm să lucrăm cu bună credință cu China. Nu vrem ca TikTok să «dispară»”, a spus el.

Potrivit acestuia, echipa sa lucrează intens pentru a finaliza un acord cu TikTok și ByteDance, compania-mamă din China.

 Trump vrea un acord pentru salvarea TikTok, dar mai e de lucru

Donald Trump a insistat că administrația sa a făcut progrese considerabile în negocieri, dar că mai sunt pași de urmat.

„Administrația mea a lucrat din greu la un acord pentru salvarea TikTok și am făcut progrese extraordinare. Acordul necesită mai multă muncă pentru a ne asigura că toate aprobările necesare sunt semnate”, a precizat acesta.

TikToK SUA
SURSA FOTO: Dreamstime

Această decizie vine în contextul în care termenul pentru interdicția TikTok, stabilit inițial pentru 5 aprilie, a fost amânat anterior în luna ianuarie, când Trump a preluat mandatul.

Miza unei afaceri importante

Fostul președinte Joe Biden semnase în trecut o lege ce impune companiei ByteDance să vândă aplicația TikTok sau să înfrunte o interdicție pe piața americană, invocând motive de securitate națională.

Deși legea urma să intre în vigoare în ianuarie, Trump a decis să amâne aplicarea acesteia, sperând că va ajunge la o soluție care să permită TikTok să rămână activ în SUA.

În ultima perioadă, atât Trump, cât și vicepreședintele JD Vance, care se ocupă de negocierile pentru acordul TikTok, au declarat că sunt optimisti în privința unui acord până la 5 aprilie.

Conform unor surse citate de CNN, ar exista posibilitatea ca o parte din activele TikTok din SUA să fie vândute către Oracle și alți investitori americani, în timp ce ByteDance ar rămâne cu o participație minoritară.

Posibilitățile pentru utilizatorii TikTok din SUA

Această amânare va permite celor aproximativ 170 de milioane de utilizatori americani ai TikTok să continue să folosească aplicația video scurtă pentru o perioadă mai lungă de timp.

Cu toate acestea, întârzierea în finalizarea acordului ridică întrebări cu privire la viitorul pe termen lung al platformei în Statele Unite.

Trump a subliniat că nu dorește ca aplicația să fie interzisă și că speră ca procesul să continue într-un mod productiv, lucru pe care l-a reiterat în postarea sa:

„Sperăm să continuăm să lucrăm cu bună credință cu China, care înțeleg că nu sunt foarte mulțumiți de tarifele noastre reciproce. Nu vrem ca TikTok să se oprească”.