Marea Britanie și Franța discută trimiterea de soldați în Ucraina
Premierul Marii Britanii, Keir Starmer, și președintele Franței, Emmanuel Macron, au început să exploreze opțiunea de a trimite trupe britanice și franceze în Ucraina ca parte a unei forțe internaționale de menținere a păcii, în eventualitatea unui acord de încetare a războiului dintre Rusia și Ucraina.
Mai multe surse din cadrul guvernului britanic au subliniat că Starmer nu a ajuns încă la o decizie finală în legătură cu această opțiune.
„Nu am atins încă obiectivul”, a declarat o sursă guvernamentală pentru The Telegraph.
Potrivit Bloomberg, pe 15 ianuarie, Guvernul britanic a început să analizeze activ posibilitatea desfășurării forțelor de menținere a păcii în Ucraina. Sursele agenției au menționat că, din cauza riscurilor legate de securitate, această propunere se confruntă cu opoziție din partea angajaților biroului lui Keir Starmer și altor agenții guvernamentale britanice.
Keir Starmer este așteptat să discute despre trimiterea unor forțe de menținere a păcii în cadrul unei întâlniri cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a adăugat sursa citată.
Keir Starmer, vizită la Kiev pe 16 ianuarie
De asemenea, pe 16 ianuarie, Associated Press a informat că premierul britanic Keir Starmer a efectuat o vizită în Kiev, marcând astfel prima sa deplasare oficială în capitala Ucrainei.
Discuțiile privind posibilitatea desfășurării unui contingent militar european în Ucraina, ca parte a unui eventual acord de încetare a focului, au început după întâlnirea dintre președintele francez Emmanuel Macron, președintele ales al SUA Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Paris în decembrie, potrivit Meduza.
Conform The Telegraph, Macron a abordat deja subiectul forțelor de menținere a păcii cu premierul polonez Donald Tusk în mijlocul lunii decembrie, iar pe 13 ianuarie a discutat această problemă și cu Volodimir Zelenski într-o conversație telefonică.
Conform analiștilor și surselor intervievate de Reuters în decembrie 2024, numărul contingentului european care ar putea fi desfășurat în Ucraina ar putea oscila între 40.000 și 100.000 de militari. Baza forțelor de menținere a păcii ar putea include trupe din Franța, Germania, Italia, Polonia și Marea Britanie.
Lituania ar fi dispusă să trimită trupe în Ucraina
Ministrul de externe al Lituaniei, Kestutis Budrys, a afirmat că Vilnius ar lua în calcul trimiterea de trupe în Ucraina, în cazul în care Kievul ar solicita acest lucru, potrivit The Kyiv Independent. Lituania este membră a NATO din 2004.
În ultimele luni, propunerea pentru o misiune internațională de menținere a păcii a câștigat susținere, mai ales în contextul în care țările europene își intensifică implicarea în apărarea Ucrainei, în timp ce președintele ales al SUA, Donald Trump, se pregătește să își preia mandatul pe 20 ianuarie.
„Lituania este un furnizor de securitate în regiune, nu doar un beneficiar”, a declarat Budrys.
„Dacă situația o va cere, sunt sigur că steagul Lituaniei va fi prezent”, a adăugat el.