În luna decembrie a anului 1989, România a fost în iminența unei posibile „invazii” de către trupele militare ale fostei Uniuni Sovietice. S-a întâmplat după o cerere de „ajutor” făcută de către Ion Iliescu și unii generali comuniști.
Aceste afirmații sunt susținute de generalul Cătălin Ranco Pițu, fost procuror-șef al Secției Parchetelor Militare, care a investigat Dosarul Revoluției din 1989.
Ion Iliescu a cerut intervenția URSS
Într-un interviu acordat televiziunii publice în luna mai a anului 2023, fostul procuror – care acum s-a pensionat, după 26 de ani de activitate – a povestit că, la data de 23 decembrie 1989, gruparea care preluase puterea de la Nicolae Ceaușescu a formulat o cerere de intervenție către Uniunea Sovietică.
Generalul Pițu susține că acel grup era compus din Ion Iliescu, generalul Nicolae Militaru, generalul Nicolae Eftimescu, Silviu Brucan și șeful Comandamentului Infanterie și Tancurilor, generalul Ion Hortopan.
Dezvăluirile făcute de generalul Pițu
Fostul procuror-șef al Secției Parchetelor Militare afirmă că, prin acea cerere, toți aceștia s-au făcut vinovați de trădare, pentru că au solicitat intervenția trupelor sovietice fără a obține aprobarea Marii Adunări Naționale.
În urma acestei cereri, în decembrie 1989, reprezentanții sovietici s-au prezentat la toate cele cinci puncte de trecere a frontierei României cu URSS și au solicitat permisiunea de a intra cu trupe pe teritoriul României.
Generalul Ștefan Gușă a fost singurul care s-a opus
Cu toate acestea, conform generalului Cătălin Ranco Pițu, singurul care a avut puterea de a se opune intrării trupelor rusești în România, la acea vreme, a fost generalul Ștefan Gușă. El a fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române în ultimii ani ai regimului Ceaușescu (1986-1989).
Generalul Cătălin Ranco Pițu a declarat că în data de 23 decembrie a existat solicitarea trupelor sovietice. Aceasta solicitare a fost făcută din biroul ministrului Apărării. Se aflau prezenți Ion Iliescu. Mai era prezent și generalul Nicolae Militaru, generalul Nicolae Eftimescu, Silviu Brucan. În plus, se afla și șeful Comandamentului Infanterie și Tancurilor, generalul Hortopan.
„Aceștia au fost cei care, conform legislației de atunci, au săvârșit infracțiunea de trădare. Pentru că solicitarea de ajutor militar fără încuviințare a Marii Adunării Naționale sau cum ar fi a Parlamentului, reprezenta infracțiunea de trădare, infracțiune prescriptibilă, necercetată vreodată, deși atunci când am făcut ancheta, începând cu 2016, probele privitoare la această chemare au fost evidente”, a spus acesta.
Trupele URSS au cerut să intre în România
Revenind la comportamentul generalului Gușă, acesta a arătat care a fost efectul acelei solicitări. El a spus că în după-amiaza zilei de 23 decembrie s-au prezentat reprezentanții sovietici. Ei au fost la toate cele cinci puncte de trecere a frontierei cu URSS. Autoritățile din partea Uniunii Sovietice i-au împuternicit să solicite permisiunea de intrare a trupelor pe teritoriul României.
„Toți au cerut permisiunea de a intra cu trupe pe teritoriul României, ca urmare a faptului că știau că noua putere de la București a solicitat venirea trupelor”, a spus acesta, la PRO TV.
Generalul Cătălin Ranco Pițu a arătat că există martorii și documentele militare confirmă această situație. Conform acestuia, militarii români erau hotărâți ca în caz de pătrundere fără autorizație, să tragă. Aceștia , erau la vremea respectivă își desfășurau activitatea pe frontieră
Ion Iliescu este judecat în Dosarul Revoluției din 1989
În prezent, Dosarul Revoluției din 1989 se află pe rolul Curții de Apel București. Ion Iliescu (în vârstă de 93 de ani) urmează să fie judecat pentru crime împotriva umanității.
În seara zilei de 22 decembrie 1989, în urma declanșării Revoluției Române, Ion Iliescu a fost desemnat președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN).