Românii care au mopede şi motociclete nu mai sunt obligaţi să aibă trusă de prim-ajutor
Senatul României a adoptat luni, 3 octombrie 2022, propunerea legislativă de completare a ordonanței de urgență (OUG) 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care conducătorii de mopede şi motociclete nu mai sunt obligaţi să aibă asupra lor trusa de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu omologate. Au fost înregistrate 117 voturi PRO şi o singură abţinere.
Potrivit proiectului de act normativ iniţiat de un grup de parlamentari preponderent USR, art 8 al OUG 195/2002 stipulează că „pentru a fi conduse pe drumurile publice autovehiculele, cu excepţia celor din categoria AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim ajutor două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu omologate”.
„Obligarea şoferilor de motociclete şi mopede de a avea asupra lor triunghiul reflectorizante, trusă de prim ajutor şi extinctor este una lipsită de utilitate şi poate avea un impact negativ asupra cetăţenilor care se încadrează în această categorie”, scrie în expunerea de motive a propunerii legislative.
Iniţiatorii acestei propuneri legislative spun că este „îngrijorător” că legea din țara noastră lasă loc la interpretare, obligând şoferii de mopede şi motociclete să se echipeze cu extinctor triunghiuri şi trusă de prim-ajutor. În expunerea de motive, ei au amintit de cazul unui echipaj de poliţie din judeţul Cluj care folosea acest tip de amendă ca pedeapsă pentru motocicliştii asupra cărora nu se putea reţine o altă ilegalitate. Propunerea respectivă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Șoferii care nu parchează corespunzător vor fi amendați pe loc
Vă amintim că și românii care conduc mașini trebuie să fie consțienți de anumite reguli, în special de cele care vizează parcarea din Capitală, în contextul în care Poliția Locală București a sancționat șoferii care și-au parcat mașinile pe spațiile verzi din parcurile Capitalei, precum și șoferii care au încălcat Legea Taximetriei sau au tulburat ordinea și liniștea publică cu amenzi de peste 80.000 de lei în ultimele zile.
La sfârșitul săptămânii trecute, Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București a continuat activitățile de sancționare a șoferilor care au parcat autoturismele pe spațiile verzi și pe aleile din marile parcuri ale Capitalei. Acțiunile polițiștilor locali s-au desfășurat în parcurile Regele Mihai I, Cișmigiu sau Bordei, parcuri aflate în administrarea municipalității București, În urma acțiunilor desfășurate, peste 25 de conducători auto au fost sancționați pentru încălcarea normelor de protecție a mediului și pentru distrugerea spațiului verde din parcurile din Capitală. Valoarea totală a amenzilor a fost de 47.400 de lei.
De altfel, sancțiuni contravenționale au mai fost aplicate de polițiștii locali și cu ocazia misiunilor de verificare a legalității activității de transport public în regim de taxi, precum și pentru încălcarea ordinii și liniștii publice în Capitală. Polițiștii locali au verificat 41 de autovehicule taxi, zece conducători auto fiind sancționați contravențional pentru nerespectarea legii – lipsa atestatului, neafișarea listei de tarife, lipsa asigurării de persoane și bagaje. Valoarea totală a amenzilor a fost de aproximativ 20.000 lei. Ca măsuri complementare, polițiștii locali au dispus reținerea unei autorizații taxi, în alte șapte cazuri fiind sesizate alte autorități emitente.
Sancțiuni contravenționale au mai fost aplicate de polițiștii locali ai D.G.P.L.C.M.B și cu ocazia misiunilor de menținere a ordinii și liniștii publice. Peste 50 de persoane care nu au respectat regulile de conviețuire socială și au tulburat ordinea și liniștea publică – în special în Centrul Capitalei – au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de peste 12.000 de lei, conform Legii 61/1991, scrie într-un comunicat de presă emis de către Primăria Municipiului București (PMB).