Pe net există o mulţime de site-uri care oferă utilizatorilor posibilitatea să stocheze, gratuit, între 1 şi 50 de GB de date, care pot fi accesate ulterior de pe orice dispozitiv conectat la web.

Internetul este plin de resurse atunci când vine vorba de stocarea online a datelor. Zeci, poate chiar sute de site-uri oferă servicii de stocare a fişierelor. Majoritatea site-urilor de acest gen funcţionează ca un backup online. Cei care au un calculator mai puţin fiabil care poate ceda oricând,  cei care nu vor să poarte stickuri de memorie după ei sau cei care pur şi simplu nu vor să îşi consume spaţiul de pe hard disc apelează la aceste servicii online de stocare a datelor.

Cele mai multe site-uri oferă spaţii de stocare, gratuit, care pornesc de la 1 GB şi pot ajunge până la 50 de GB. Pe toate site-urile trebuie să îşi faci un cont pentru a putea beneficia de serviciile de stocare, însă odată finalizat acest pas ai la dispoziţie propriul hard disc online.

Adrive, Dropbox şi Box.net, sunt doar câteva dintre site-urile care oferă astfel de servicii.

Adrive.com

0-41201-adrive.jpg

Lansat în anul 2007, Adrive.com oferă cel mai mare spaţiu de stocare dintre toate site-urile de gen, 50 GB.  Se pot încărca fişere de mari dimensiuni (filme) neexistând nicio limită maximă în acest sens. Încărcare acestora se face totuşi destul de lent, dar atunci când ai la dispoziţie 50 de GB acest aspect contează mai puţin. Publicarea se face exclusiv prin interfaţa web.

Dropbox.com

0-41200-dropbox.jpg

Dropbox a fost lansat în septembrie 2008 şi este unul dintre cele mai populare site-uri de stocare. Acesta oferă gratuit un spaţiu de 2 GB care poate creşte până la 3 GB dacă este recomandat la cel puţin patru prieteni. Acesta este ideal pentru fişiere de tip documente, imagini  şi muzică. Spre deosebire de Adrive acesta trebuie instalat pe PC. Odată instalat se creează automat un fişer Dropbox. Datele puse în acest fişier se stochează automat pe serverele companiei, astfel că acestea pot fi accesate de pe orice dispozitiv conectat la net care are instalată aplicaţia.

Box.net

0-41199-boxnet.jpg

Lansat în aprilie 2005, Boxnet.com s-a adresat în primii doi ani de funcţionare utilizatorilor de rând, însă acum oferă servicii de stocare în special pentru companii. Site-ul oferă gratuit un spaţiu de stocare de 1 GB, iar capacitatea maximă a unui fişier nu poate depăşi 25 de MB. Interesant la acest serviciu este că cel care îşi face cont poate invita până la cinci prieteni care să aibă acces la fişierele din folderul său. Site-ul are peste trei milioane de utilizatori şi în fiecare zi sunt încărcate în jur de un milion de fişiere.

Alte site-uri care oferă, gratuit, spaţiu de stocare