Studiu extrem de important și de îngrijorător făcut public de către specialiști. Cei de la
InfoCons au realizat un studiu comparativ aferent perioadei 2015 – 2019 pe 64 de produse tip bere cu fruct/aromă, ținând cont de rezultatele studiilor din 2015, 2018 și 2019.
În cadrul studiului, au fost analizate produse cu următorii producători/distribuitori:
Bergenbier SA
Ursus Breweriess SA
Heineken Romania S.A.
Martens S.A.
Binding Brauerei AG, Germania
InBev Belgia S.A.
Brouwerij Liefmans, Belgia
Brasseries Kronenbourg S.A.
Halewood International Itd SRL
John Crabbie&Co
Bavaria N.V., Olanda
Privatbrauerei Eichbaum GmH&Co. KG, Germania
Castle Brewery Van Honsebrouk
Memminger Brauerei GMBH, Germania
Oettinger Brauerei GmbH
Primator a.s, Cehia
Bundaberg Brewed Drinks PTY LTD
Brasserie d’A Chouffe, Belgia
Dortmunder Actien-Brauerei GMBH, Germania
Castle Brewery, Belgia
Numărul E-urilor din aceste produse variază între 0 și 13.
Numărul maxim al E-urilor în perioada 2015 -2019 este :
13 – numărul maxim al E-urilor regăsiți într-un produs în studiul din anul 2015;
10 – numărul maxim al E-urilor regăsiți într-un produs în studiile din 2018 și 2019.
Pe parcursul celor 3 ani de studiu în compoziția produselor de tip bere cu fruct/aromă au apărut modificări în ceea ce privește numărul E-urilor.
Numărul aditivilor diferă în funcție de noile ingrediente care au fost folosite în prepararea băuturilor.
Produsele cu cel mai mare număr de E-uri au fost următoarele:
Produs | An | Nr. de aditivi | |
1. | Bergenbier Fresh Grapefruit | 2015 | 13 |
Bergenbier Fresh Grapefruit | 2018 – 2019 | 10 | |
2. | Stephans Brau Hefeweizen Grapefruit | 2015 | 9 |
Valentins Weibeer Grapefruit | 2015 | 9 | |
3. | Solo malt Apple | 2015 | 8 |
Primator Chipper Grapefruit | 2018 | 8 | |
4. | Solo malt Passion Fruit | 2015 | 7 |
5. | Stephans Brau Beer& Lemon | 2015 | 6 |
Primator Chipper Grapefruit | 2015 | 6 | |
Bergenbier Fresh Lemon | 2018 – 2019 | 6 | |
Crabbie’s Ginger Beer | 2018 – 2019 | 6 |
În urma studiului în compoziția produselor de tip bere cu fruct/aromă apar modificări în ceea ce privește numărul aditivilor alimentari.
– 26 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele studiului din 2015;
– 21 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele studiului din 2018;
– 21 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele studiului din 2019.
1 | Bergenbier Fresh Grapefruit | 2015 | E330; E335; E326; E504; E952; E954; E950; E951; E440; E410; E300; E132; E260 |
Bergenbier Fresh Grapefruit | 2018 – 2019 | E330, E332, E327, E504, E952, E954, E950, E951, E120, E410 | |
2 | Stephans Brau Hefeweizen Grapefruit | 2015 | E330; E290; E952; E950; E951; E954; E410; E440; E120; |
Valentins Weibeer Grapefruit | 2015 | E330; E951; E950; E952; E410; E440; E120; E954; E290 | |
3 | Solo malt Apple | 2015 | E330, E270, E150c, E950, E951, E211, E999, E290 |
4 | Primator Chipper Grapefruit | 2018 | E300, E120, E330, E332, E327, E504, E440, E410 |
5 | Solo malt Passion Fruit | 2015 | E330, E338, E331, E950, E951, E211,E290 |
Stephans Brau Beer& Lemon | 2015 | E290; E330; E952; E950; E951; E954 | |
Primator Chipper Grapefruit | 2015 | E332, E330, E410,E300, E120, E290 | |
Bergenbier Fresh Lemon | 2018 – 2019 | E410, E330, E952, E954, E950, E951 | |
Crabbie’s Ginger Beer | 2018 – 2019 | E330, E150d, E202, E223,E300, E331 |
Cei mai utilizați aditivi alimentari diferiți regăsiți în top 5 produse cu cele mai multe E-uri au fost :
– acid citric (E330), găsit în 9 produse
– acesulfa-K (E950), găsit în 7 produse
– aspartam (E951), găsit în 7 produse
– guma de carruba (E410), găsit în 5 produse
– Cyclamates (E952), găsit în 5 produse
– Zaharină (E954) găsit în 5 produse
– Acid ascorbic (E300), găsit în 4 produse
– Pectină (E440), găsit în 4 produse