Avertisment extrem de dur al specialiștilor în mijlocul verii, atunci când consumăm cele mai multe lichide. Au fost făcute publice cele mai nocive tipuri de bere și de sucur care conțin cele mai multe e-uri. Vă oferim lista completă.
Studiu extrem de important și de îngrijorător făcut public de către specialiști. Cei de la
InfoCons au realizat un studiu comparativ aferent perioadei 2015 – 2019 pe 64 de produse tip bere cu fruct/aromă, ținând cont de rezultatele studiilor din 2015, 2018 și 2019.
În cadrul studiului, au fost analizate produse cu următorii producători/distribuitori:
Bergenbier SA
Ursus Breweriess SA
Heineken Romania S.A.
Martens S.A.
Binding Brauerei AG, Germania
InBev Belgia S.A.
Brouwerij Liefmans, Belgia
Brasseries Kronenbourg S.A.
Halewood International Itd SRL
John Crabbie&Co
Bavaria N.V., Olanda
Privatbrauerei Eichbaum GmH&Co. KG, Germania
Castle Brewery Van Honsebrouk
Memminger Brauerei GMBH, Germania
Oettinger Brauerei GmbH
Primator a.s, Cehia
Bundaberg Brewed Drinks PTY LTD
Brasserie d’A Chouffe, Belgia
Dortmunder Actien-Brauerei GMBH, Germania
Castle Brewery, Belgia
Numărul E-urilor din aceste produse variază între 0 și 13.
Numărul maxim al E-urilor în perioada 2015 -2019 este :
13 – numărul maxim al E-urilor regăsiți într-un produs în studiul din anul 2015;
10 – numărul maxim al E-urilor regăsiți într-un produs în studiile din 2018 și 2019.
Pe parcursul celor 3 ani de studiu în compoziția produselor de tip bere cu fruct/aromă au apărut modificări în ceea ce privește numărul E-urilor.
Numărul aditivilor diferă în funcție de noile ingrediente care au fost folosite în prepararea băuturilor.
Produsele cu cel mai mare număr de E-uri au fost următoarele:
Produs | An | Nr. de aditivi | |
1. | Bergenbier Fresh Grapefruit | 2015 | 13 |
Bergenbier Fresh Grapefruit | 2018 – 2019 | 10 | |
2. | Stephans Brau Hefeweizen Grapefruit | 2015 | 9 |
Valentins Weibeer Grapefruit | 2015 | 9 | |
3. | Solo malt Apple | 2015 | 8 |
Primator Chipper Grapefruit | 2018 | 8 | |
4. | Solo malt Passion Fruit | 2015 | 7 |
5. | Stephans Brau Beer& Lemon | 2015 | 6 |
Primator Chipper Grapefruit | 2015 | 6 | |
Bergenbier Fresh Lemon | 2018 – 2019 | 6 | |
Crabbie’s Ginger Beer | 2018 – 2019 | 6 |
În urma studiului în compoziția produselor de tip bere cu fruct/aromă apar modificări în ceea ce privește numărul aditivilor alimentari.
– 26 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele studiului din 2015;
– 21 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele studiului din 2018;
– 21 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele studiului din 2019.
1 | Bergenbier Fresh Grapefruit | 2015 | E330; E335; E326; E504; E952; E954; E950; E951; E440; E410; E300; E132; E260 |
Bergenbier Fresh Grapefruit | 2018 – 2019 | E330, E332, E327, E504, E952, E954, E950, E951, E120, E410 | |
2 | Stephans Brau Hefeweizen Grapefruit | 2015 | E330; E290; E952; E950; E951; E954; E410; E440; E120; |
Valentins Weibeer Grapefruit | 2015 | E330; E951; E950; E952; E410; E440; E120; E954; E290 | |
3 | Solo malt Apple | 2015 | E330, E270, E150c, E950, E951, E211, E999, E290 |
4 | Primator Chipper Grapefruit | 2018 | E300, E120, E330, E332, E327, E504, E440, E410 |
5 | Solo malt Passion Fruit | 2015 | E330, E338, E331, E950, E951, E211,E290 |
Stephans Brau Beer& Lemon | 2015 | E290; E330; E952; E950; E951; E954 | |
Primator Chipper Grapefruit | 2015 | E332, E330, E410,E300, E120, E290 | |
Bergenbier Fresh Lemon | 2018 – 2019 | E410, E330, E952, E954, E950, E951 | |
Crabbie’s Ginger Beer | 2018 – 2019 | E330, E150d, E202, E223,E300, E331 |
Cei mai utilizați aditivi alimentari diferiți regăsiți în top 5 produse cu cele mai multe E-uri au fost :
– acid citric (E330), găsit în 9 produse
– acesulfa-K (E950), găsit în 7 produse
– aspartam (E951), găsit în 7 produse
– guma de carruba (E410), găsit în 5 produse
– Cyclamates (E952), găsit în 5 produse
– Zaharină (E954) găsit în 5 produse
– Acid ascorbic (E300), găsit în 4 produse
– Pectină (E440), găsit în 4 produse