Tu știi cât de sănătos este creierul tău? Pentru a construi o viață și o afacere de succes, aveți nevoie de idei bune, muncă asiduă și decizii inteligente. Iar la baza acestor trei lucruri stă sănătatea creierului.
Tu știi cât de sănătos este creierul tău? O întrebare foarte simplă te va ajuta să afli
Tu știi cât de sănătos este creierul tău? Pentru a construi o viață și o afacere de succes, aveți nevoie de idei bune, muncă asiduă și decizii inteligente. Iar la baza acestor trei lucruri stă sănătatea creierului.
În general, oamenii se preocupă de sănătatea inimii sau de probleme legate de colesterol, uitând, adesea, că sănătatea unui organ vital, cum e creierul, trebuie cunoscută.
Dacă mergeți la un neurolog, acesta poate face o serie de teste pentru a determina cât de sănoătos este creierul. Iar dacă aveți îngrijorări serioase cu privire la memorie sau performanța cognitivă, poate fi necesară o evaluare profesională.
Ce spune vârsta subiectivă despre sănătatea creierului tău
Potrivit Inc.com, dacă sunteți de vârstă mijlocie sau mai în vârstă, probabil ați observat că vârsta din buletin și vârsta pe care o resimțiți sunt adesea două lucruri foarte diferite.
Oamenii de știință au observat acest decalaj între ceea ce ei numesc ”vârsta calendaristică” și ”vârsta subiectivă”. Ei au stabilit că, în medie, oamenii tind să se simtă cu 20% mai tineri decât sunt în realitate.
Dar este doar o medie. Unii oameni se simt mai în vârstă decât anii pe care îi duc în spate. Alții refuză să crească din punct de vedere mental, simțindu-se tot adolescenți.
Oamenii care se simt mai tineri au caracteristicile structurale ale unui creier mai tânăr
Jeanyung Chey, neurolog la Universitatea Națională din Seul, a vrut să știe dacă anii pe care îi simți indică ceva anume despre cât de bine îmbătrânește creierul tău biologic.
Pentru a afla, Chey și colaboratorii ei au folosit un aparat RMN pentru a scana creierul a 68 de voluntari de vârstă mijlocie, măsurându-le volumul materiei cenușii, care tinde să scadă odată cu vârsta.
De asemenea, au întrebat participanții câți ani simt că au și i-au supus la o serie de teste cognitive.
Se pare că vârsta pe care o simțim este un indicator destul de bun al vechimii creierului, atunci când acest organ este examinat de oamenii de știință.
„Am descoperit că oamenii care se simt mai tineri au caracteristicile structurale ale unui creier mai tânăr”, a comentat Chey.
„Această diferență rămâne puternică chiar și atunci când sunt luați în considerare alți factori posibili, inclusiv personalitatea, sănătatea subiectivă, simptomele depresive sau funcțiile cognitive”, adaugă medicul.
Asta înseamnă că nu doar că funcția cognitivă slabă îi face pe oameni să se simtă bătrâni. Senzația de îmbătrânire pare să indice o funcție cognitivă slabă.
De ce contează cât de tânăr te simți?
Acest studiu a arătat că a te întreba cât de tânăr te simți este un indicator destul de bun al cât de bine îmbătrânește creierul dar nu a analizat motivele. Cercetările ulterioare pot oferi mai multe răspunsuri, dar știința are deja câteva sugestii tentante.
Îmbătrânirea bună nu se referă doar la factori fizici, precum dieta și exercițiile fizice. Știința a arătat că atitudinea joacă un rol important în îmbătrânirea sănătoasă. O cercetare a psihologului de la Yale Becca Levy a arătat că cei care au opinii pozitive despre îmbătrânire trăiesc, de fapt, în medie, cu 7,5 ani mai mult. Este un spor de longevitate mai mare decât ar obține din menținerea tensiunii arteriale și a colesterolului scăzute.
De ce este atât de importantă mentalitatea pentru îmbătrânire? Levy și alți cercetători sugerează că, probabil, cei cu o perspectivă pozitivă asupra îmbătrânirii sunt mai deschiși, mai curioși și mai implicați cu cei din jurul lor, pe măsură ce trec anii, dar și mai puțin stresați și pesimiști.
Ce puteți face pentru a vă menține creierul tânăr
„Dacă cineva se simte mai în vârstă decât vârsta pe care o are în buletin, ar putea fi un semn că trebuie să-și reevalueze stilul de viață, obiceiurile și activitățile, care ar putea contribui la îmbătrânirea creierului”, sugerează Chey.
Din fericire, există îndrumări privind îmbunătățirea sănătății creierului și o mare parte din ele sunt accesibile și chiar distractive.
Dieta sănătoasă și mișcarea pot ajuta creierul să îmbătrânească mai lent. Dar și timpul petrecut cu prietenii, acordând prioritate sănătății mintale, căutând oportunități de aventură și învățând ceva nou.
A te simți mai în vârstă este o veste proastă pentru sănătatea creierului, potrivit acestei ultime cercetări. Vestea bună este că sunt multe lucruri pe care le poți face pentru a te simți mai tânăr.