Bluetooth, o tehnologie wireless peer-to-peer care utilizează o cantitate redusă de energie electrică, s-a născut într-un laborator Ericsson din Lund, Suedia, la sfârşitul anilor 1990 şi a devenit curând un standard global de conexiuni wireless de mică distanţă. În 2008, atunci când tehnologia şi-a aniversat 10 ani de existenţă, numărul de dispozitive compatibile cu Bluetooth livrat de la crearea ei ajunsese la 2 miliarde la nivel mondial.
Astăzi, această tehnologie este utilizată nu doar de telefoane mobile şi PC-uri, dar şi de aproape toate dispozitivele electronice dedicate utilizatorilor finali, dispozitive medicale, de sănătate, de sport şi fitness, maşini sau case inteligente. (Un raport de cercetare Instant de anul trecut estima că aproximativ 2 miliarde de unităţi compatibile cu Bluetooth vor fi livrate în 2013.)
Jaap Haartsen este numit de Oficiul European de Brevete „tatăl tehnologiei Bluetooth”. Haartsen a declarat: „Tehnologia Bluetooth a devenit standardul comun pentru comunicaţii device-to-device. Chiar dacă este o tehnologie contestată des, a cunoscut un succes pe care nu mi l-aş fi imaginat niciodată. Sunt foarte mândru şi onorat să fiu nominalizat de Oficiul European de Brevete pentru patentele mele legate de dezvoltarea Bluetooth.”
Haartsen a colaborat cu o echipă de ingineri Ericsson pentru a face tehnologia Bluetooth disponibilă pe piaţă. Cel mai apropiat colaborator al său, Sven Mattisson, îşi aminteşte obiectivul lor: „Trebuia să înlocuim cablurile fără să folosim o cantitate de energie electrică mai mare decât cea necesară unui cablu – şi discutam despre stabilirea preţului undeva în jurul valorii de cinci dolari. Astăzi, s-ar râde de noi cu acest preţ.”
Ericsson a fost dedicat activităţilor de cercetare şi dezvoltare încă de la crearea sa, la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar inovaţiile sale tehnologice au susţinut atât dezvoltarea companiei, cât şi poziţia sa competitivă pe piaţa internaţională. Inginerii Ericsson au scris limbajul de cod Erlang, folosit şi astăzi pentru dezvoltarea programelor de chat pe site-uri social media sau în alte programe.
AXE, primul sistem de switching digital, a fost realizat folosind invenţiile şi licenţele Ericsson şi a jucat un rol important în trecerea de la soluţii analog la soluţii digitale în reţelele de comunicaţii fixe.