Tucker Carlson, dialog incendiar despre încălzirea globală: Ei vor să spună că CO2 controlează totul

Tucker Carlson

SURSĂ FOTO: YouTube/Tucker Carlson

Celebrul comentator și jurnalist american Tucker Carlson a purtat o discuție intensă despre problema climatică, împreună cu astrofizicianul și inginerul aerospațial Willie Soon. Cei doi au dezbătut mai multe subiecte importante în cadrul emisiunii sale de pe X și YouTube.

Tucker Carlson s-a întâlnit în cadrul emisiunii sale cu Willie Soon, un cunoscut astrofizician și geosavant care a lucrat 31 de ani la Harvard. Videoclipul a strâns aproape 6 milioane de vizualizări pe X și peste 400 de mii de vizualizări pe YouTube.

Tucker Carlson dezbate dilema cu Willie Soon

Celebrul jurnalist a început episodul cu mai multe întrebări importante. În primul rând, s-a legat de proveniența combustibililor fosili și de modalitatea în care se formează hidrocarburile.

Primele întrebări lansate de el sunt următoarele: „de ce acestea se găsesc atât de adânc sub oceane și în partea superioară a Pământului?”, și „cum se face că unul dintre sateliții lui Saturn are mai mult petrol și gaze naturale decât Pământul?”.

Într-o notă de umor, jurnalistul a subliniat că este puțin probabil ca dinozaurii, planctonul și pădurile să fi existat pe una dintre lunile lui Saturn.

„În Statele Unite, ne referim adesea la principalele noastre surse de energie ca fiind combustibili fosili: petrol, gaze naturale, cărbune. Sunt combustibili fosili pentru că provin din fosile, materie organică veche: păduri, jungle, plancton, dinozauri.

Ținute sub pământ timp de milenii, acestea se transformă în petrol, gaze și cărbune. Toată lumea crede că este adevărat. Pe de altă parte, există dovezi care arată că poate asta nu e toată povestea. Dacă de acolo provin combustibilii fosili, dacă așa se formează hidrocarburile, atunci cum se face că se găsesc atât de adânc sub oceane și în partea superioară a Pământului? Cum se face că unul dintre sateliții lui Saturn, potrivit oamenilor de știință, are mai mult petrol și gaze naturale decât Pământul?

Au existat la un moment dat dinozauri, plancton și păduri pe una dintre lunile lui Saturn? Probabil că nu.

Deci, dacă toate hidrocarburile nu provin din fosile, de unde provin și de ce nu se știe acest lucru? Și care sunt implicațiile acestui fapt? Și ce ne spune despre politica noastră modernă privind schimbările climatice?

Acestea nu sunt doar întrebări ezoterice, ci chiar întrebări centrale, în timp ce trasăm viitorul utilizării energiei în lume.

Willie Soon se gândește de mult timp la acest subiect. Este astrofizician, geosavant, a lucrat 31 de ani la Harvard. A plecat recent și ni se alătură aici. Dr. Soon, vă mulțumesc foarte mult”, a spus Tucker Carlson la începutul emisiunii.

Savantul a prezentat mai multe informații importante

Astrofizicianul a oferit mai multe informații. De exemplu, acesta a spus că există „un ocean întreg de metan” pe Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. A urmat următoarea întrebare: „Unde este încălzirea globală acolo, dacă este plin de metan?”.

„Mulțumesc, Tucker. Este o binecuvântare să fiu în emisiunea ta. Da, povestea poate fi un pic cam lungă, așa că dă-mi câteva minute să explic.

Cu siguranță ai dreptate, dar cel mai important de clarificat este că informațiile care se găsesc despre cea mai mare lună de pe Saturn, numită Titan, provin de fapt de la NASA, de la agenția spațială europeană și de la agenția spațială italiană, care au construit această navă spațială numită Cassini-Huygens.

De fapt, unul dintre membrii comisiei de îndrumare a tezei mele a construit de fapt spectrometrul UV (…) Au descoperit acest lucru, practic forma lichidă oceanică a metanului, care este sub formă de etan, care este mult mai complicată decât hidrocarbura. Există un ocean întreg de metan, deoarece Titan este în așa fel încât este foarte rece, apropo, așa că sunt minus 290 de grade Fahrenheit.

Unde este încălzirea globală acolo, dacă este plin de metan? Aceasta este o altă problemă, deoarece este departe de Soare. În mod clar, problema unei metode biogenetice este adevărată. De fapt, un experiment a fost făcut în 2009. A fost realizat în cadrul Academiei Regale Suedeze de Științe, unul dintre aceste grupuri. (…) A reușit să demonstreze că, dacă stoarceți Metan CH4 într-o formă în care simulează starea mantalei terestre (…) se pot forma, de fapt, hidrocarburi complexe.

Se formează benzen, etan, toate aceste alte lucruri. Asta dovedește fără îndoială că aveți o astfel de modalitate de a face acest lucru. (…)

De fapt, vedeți metan în toată atmosfera lui Jupiter. Poți găsi chiar și Benzen în rocile de pe Marte. (…) Puteți găsi această hidrocarbură complexă, numită hidrocarbură aromatică policiclică. Este o altă hidrocarbură complexă. O puteți găsi în spațiul interstelar.

Acestea se găsesc peste tot, pentru că temperatura de acolo este rece și probabil că ai condițiile de presiune potrivite”, a relatat Willie Soon.

Subiectul a fost abordat și de jurnalistul Bogdan Comaroni

Subiectul a fost abordat și de jurnalistul Bogdan Comaroni, în cadrul emisiunii „HAI Live! cu Turcescu”, de pe canalul de YouTube „HAI România”.

„Totul se face sub imperiul absurdului și al acestei chestii cu planeta, cu încălzirea globală. Dacă te duci să le zici ‘bă, care dioxid de carbon?’. Cu cât pui mai mult dioxid de carbon în atmosferă, sunt mai multe plante, în ocean sunt mai mulți pești. Nu are, de fapt, nicio legătură. ‘Încălzire globală’ e acum pe Marte, pe Pluto, pe toate alea. Satelitul Titan, care e satelitul lui Saturn, stă pe oceane de petrol. Acolo n-au fost nici dinozauri, nici oameni, nici plante. Totul este o aberație, dar este făcută și concepută pentru că anterior au spălat creierele acestor populații din lumea occidentală, prin bunăstare, prin faptul că nu-ți mai trebuie nimic, nu-ți trebuie nicio școală ca să devii și să câștigi…”, a subliniat jurnalistul Bogdan Comaroni.

Willie Soon spune că existența combustibililor fosili nu este limitată

Revenind la jurnalistul american, acesta a spus că el credea, până de curând, că existența așa-numiților combustibili fosili este limitată de cantitatea de fosile, de cantitatea de materie organică în descompunere.

„Cu toții, inclusiv eu însumi până de curând, am presupus că toate sursele noastre de energie sunt așa-numiții combustibili fosili și, desigur, existența lor va fi limitată de cantitatea de fosile, de cantitatea de materie organică în descompunere”, a mai spus apoi Tucker Carlson.

Totuși, acest lucru nu este deloc adevărat, în opinia savantului Willie Soon. După ce a auzit acest răspuns plin de încredere, Carlson a spus că „trebuie să regândim o mulțime de lucruri”, dacă într-adevăr nu este așa.

„Nu este așa. (…) Cred că aceasta se încadrează într-o paradigmă. Un economist celebru pe care îl apreciez foarte mult, pe nume Julian Simon, a fost cel care a spus că resursa supremă a umanității sau a Pământului nu sunt de fapt toate acele lucruri materiale, cum ar fi uraniul. Există mult mai mult uraniu în oceane decât pe uscat, există 4,5 miliarde de tone de uraniu în oceane, iar pe uscat doar 17 milioane de tone.

Aurul, cuprul, tot ce doriți se află în ocean, doar că sunt într-o formă foarte diluată. Așadar, resursa supremă este mintea umană, este partea de inovație a acesteia. Cred că îmi place foarte mult acest principiu. Se potrivește foarte bine în ceea ce privește afirmația că totul este o chestiune de costuri. (…) Din tot petrolul pe care îl forezi deja, poți scoate doar 40-50% din el. Rămâne 60% din acesta, pentru că nu există suficientă presiune pentru a-l scoate.

Acesta este motivul pentru care ideea unui petrol biogenic este în mod clar adevărată. De fapt, totul este o chestiune de costuri. Acest lucru trebuie să se formeze în interiorul mantalei Pământului. Cât de adânc am forat noi, oamenii, vreodată? Doar în piele. Asta e tot ce putem face. Toată chestia asta a trebuit să pătrundă în rezervor. Am primit această informație de sus. Oameni care trebuie să caute petrol în fiecare zi”, a mai spus Willie Soon.

Întregul interviu poate fi vizualizat în videoclipul de mai jos. Acesta a strâns imediat zeci de mii de aprecieri și redistribuiri.

De ce majoritatea oamenilor nu știu acest lucru

Următoarea întrebare a jurnalistului american a fost una simplă: „De ce nu știu majoritatea oamenilor acest lucru?”.

„Deci, de ce nu știu majoritatea oamenilor acest lucru? De ce majoritatea oamenilor cred că benzina din mașina lor trebuie să fie limitată? De ce cred că există doar o cantitate infimă și că aceasta va dispărea?”, a întrebat Tucker Carlson.

Potrivit savantului, o parte semnificativă din problemă este constituită de jumătățile de adevăr.

Jumătăți de adevăr, asta e problema. (…) Nu ne vor permite să folosim cărbune. După cum știți, în cadrul reuniunii COP din Dubai, au declarat că ar trebui să nu mai folosim combustibilii fosili. Practic, petrolul, gazele naturale și chiar cărbunele. Acești oameni sunt nebuni, foarte nebuni.

Cred că vor face rău mai multor oameni cu propriile lor iluzii. Nu uitați, aceștia sunt oameni care nu reprezintă de fapt majoritatea. Întotdeauna este vorba despre această minoritate. Tirania celor puțini, întotdeauna jefuind întregul recensământ, recensământul bun al oamenilor buni. Acesta este o parte din motivul pentru care, ca om de știință, vorbesc și eu, fără să mă tem de nimic”, a explicat Willie Soon.

Adevărul despre proveniența hidrocarburilor

Următoarea întrebare a jurnalistului a ținut de proveniența hidrocarburilor și consensul științific în privința schimbărilor climatice.

„Deci, dacă nu ni s-a spus adevărul despre proveniența hidrocarburilor, și nu ni s-a spus, adică nu am întâlnit în viața mea o singură persoană care să spună „stai puțin, nu sunt toți combustibili fosili”, tot auzim că există un consens științific în privința schimbărilor climatice, poate că nici asta nu este adevărat?”, a fost următoarea întrebare a jurnalistului.

Willie Soon a subliniat că lucrează la acest subiect încă din anul lui postdoctoral (n.red. 1991). În urma unui număr impresionant de studii, acesta consideră că a ajuns la un răspuns satisfăcător. Potrivit omului de știință, CO2 nu schimbă „mare lucru în sistemul climatic”.

Acesta a spus apoi că povestea este „visată” și „pur și simplu nu este adevărată”.

Totodată, acesta a spus apoi că IPCC al ONU (n.red. Grupul interguvernamental al Națiunilor Unite privind schimbările climatice) este „una dintre principalele probleme”, deoarece „au indus oamenii în eroare”.

„Mulțumesc că ai pus această întrebare, Tucker. Lucrez la acest subiect al CO2 care cauzează schimbările climatice sau ce alte fapte cauzează schimbarea climei, încă din anul meu postdoctoral (n.red. 1991).

Cred că avem un răspuns foarte definitiv. Ceea ce știm acum este că CO2 nu va schimba mare lucru în sistemul climatic. Nu va schimba viteza uraganelor, nu va schimba rapiditatea sau frecvența cu care se formează tornadele, nu va face nici măcar o diferență în ceea ce privește populația de urși polari.

Nu va schimba nici măcar cantitatea de pește pe care nu îl prinzi sau îl prinzi, știți. Nici măcar nu va cauza această problemă despre care ei pretind că este artificială.

Tot ceea ce fac ei, totul este visat după modelul lor și din nou tirania celor puțini. Acei puțini oameni doar visează această poveste înfricoșătoare care pur și simplu nu este adevărată. (…) Părerea mea este că IPCC al ONU, Grupul interguvernamental al Națiunilor Unite privind schimbările climatice, este una dintre principalele probleme. Ei au indus oamenii în eroare. S-au folosit de autoritatea științei. Practic, toți sunt „hackeri” guvernamentali”, a subliniat savantul.

CO2 este „un gaz al vieții”

În opinia omului de știință, CO2 este „un gaz al vieții”. Acesta spune că regnul vegetal, întreaga ecologie, chiar și oceanele au „mai multă viață”, atunci când au mai mult CO2.

„Oameni precum John Kerry, care abia dacă poate face un curs de fizică adecvat, care continuă să susțină că efectul de seră este atât de simplu. El a refuzat să explice cum funcționează.

El a făcut asta și este foarte teribil și foarte jenant pentru America. A făcut acest lucru în Bali, în Indonezia, cu câțiva ani în urmă. (…) Unul dintre cele mai triste lucruri pe care refuză să le recunoască este că CO2 este un gaz al vieții. Atunci când ai mai mult CO2, regnul vegetal, întreaga ecologie, chiar și oceanele vor avea mai multă capacitate, mai mulți pești, mai multă viață.

De aceea se numește gazul vieții, iar acești oameni vor să îl demonizeze ca fiind un gaz care poate provoca încălzirea globală, care poate face ca uraganele să fie mai rapide sau mai slabe. Toate aceste alte prostii pe care le pretind, toate acestea, sunt doar o insultă. Aceasta este problema.

Apropo, iată cât de serios sunt. Verific tot ceea ce spun ei. Am verificat. Ca om de știință, nu poți să le respingi pur și simplu, nu poți să râzi de ele. Verifici totul. Am publicat lucrări științifice care resping toate aceste argumente. Lucrările științifice pot să nu însemne nimic pentru oamenii obișnuiți, dar este foarte important.

Trebuie să prezinți argumentele științifice adecvate cu privire la ceea ce este corect și ceea ce este greșit”, a explicat acesta.

Astrofizicianul spune că dilema pornește, de fapt, de la soare

Astrofizicianul a susținut apoi că dilema pornește de la soare, ci nu de la dioxidul de carbon. Acesta spune că studiile realizate de el și echipa lui prezintă multe dovezi în acest sens.

„Este ceea ce am făcut la centrul meu, numit ceres-science.com. Oricine dorește mai multe informații despre acest lucru, este rugat să intre pe site și să studieze ceea ce facem acolo, pentru că suntem cu adevărat independenți de orice agenție de finanțare. (…) Nu-mi da niciun ban dacă îmi spui ce să fac. Ideea este că vreau să fiu independent, la fel ca tine. Vreau să fiu neînfricat și să îmi stabilesc pur și simplu propria agendă. Nici ce să cercetez să nu-mi spui.

Eu cercetez ceea ce vreau să cercetez. Am făcut cercetări pe foarte multe subiecte. În ceea ce privește problema schimbărilor climatice, sunt pe deplin convins, după toți acești ani, chiar dacă nu știm cu exactitate care este cauza schimbărilor climatice, bănuim că este soarele. Avem o mulțime de dovezi care să arate că este probabil soarele.

Este un procent foarte mare. Aș spune că suntem siguri în proporție de 90%, dar nu de 100%. Dar știm că dioxidul de carbon (nu este cauza). (…) Cine ești tu să-mi spui care este temperatura corectă? (…) Ei vorbesc ca și cum ar fi pseudo-Dumnezeu. Acești oameni sunt atât de nebuni. (…) Cred că întreaga problemă cu această încălzire globală este un nimic total”, a relatat Willie Soon.

Fluctuațiile au fost prezente înainte de apariția motorului cu combustie internă

În urma acestei declarații, Tucker Carlson a completat cu următoarea afirmație. Potrivit jurnalistului, fluctuațiile în temperaturile globale s-au produs înainte de apariția motorului cu combustie internă.

„Temperaturile globale au fluctuat dramatic în perioada în care oamenii au lăsat înregistrări, adică nu cu mult timp în urmă. Există orașe sub apă, deoarece nivelul mării a crescut în timpul istoriei înregistrate. Semnele ghețarilor sunt peste tot în jurul nostru. Toate acestea au fost înainte de apariția motorului cu combustie internă. Cum se explică acest lucru?”, a completat Tucker Carlson.

În acest context, savantul a subliniat, din nou, că „soarele este cel care face multe din aceste lucruri”. Drept exemplu, acesta a amintit de perioada numită „mica eră glaciară”. Intervalul respectiv, caracterizat prin temperaturi scăzute, a fost urmat de o perioadă caldă, din „880 până în jurul anului 1200”.

La momentul respectiv, Groenlanda (n.red. Greenland, tărâmul verde) era verde, spune omul de știință. În momentul de față, aceasta este „plină de ghețari”.

„Soarele este, de fapt, cel care face multe din aceste lucruri. (A existat) perioada numită „mica epocă glaciară”, între aproximativ 1300 și 1900. Foarte rece. Apoi există o perioadă caldă, din 880 până în jurul anului 1200. A fost caldă. (…) Groenlanda era verde pe atunci, dar acum este plină de ghețari.

Soarele a fost de vină. (…) (O schimbare în) cantitatea de lumină care vine de la soare. Un procent foarte mic, apropo, foarte mic. Este de ordinul a mai puțin de un procent, dar este mai mult decât suficient.

Mai există un alt efect care este foarte, foarte important. Pământul este forțat să se învârtă în jurul Soarelui și apoi orbita se modifică foarte puțin din cauza perturbațiilor cauzate de toate celelalte planete. Acești alți factori, orbitele, plus schimbările Soarelui în sine, și mă refer la cât de strălucitor sau de slab este, acești doi factori pot explica aproape tot ceea ce știm.

Acesta este motivul pentru care am fost atât de fascinat de studiul acestei probleme. Mi-am petrecut întreaga viață studiind efectiv acest lucru, nimic altceva decât să fac exact acest lucru. (…) Apoi vin acești oameni și spun că CO2 este cauza tuturor lucrurilor.

Am verificat. Poate că au dreptate. În calitate de om de știință, trebuie să le verific. Dar nici măcar nu e pe aproape. (…) CO2 nu poate cauza schimbarea climei. Este soarele. Cele mai importante lucruri despre care ar trebui să vorbească, nu vorbesc niciodată.

Întotdeauna vor să facă o medie a datelor. Cel mai important lucru despre care ar trebui să vorbească este anotimpul. Nu există două ierni la fel. Nici două veri nu sunt la fel. Ei nu explică niciodată acest lucru.

De fapt, este vorba de orbite, cu soarele care le schimbă foarte puțin. Am publicat lucrări și articole despre toate acestea pentru a arăta și documenta de ce și cum. Aceasta este partea distractivă a științei”, a prezentat Willie Soon.

De ce ar fi schimbate datele, în opinia omului de știință

În opinia omului de știință, persoanele care schimbă datele „vor să spună că dioxidul de carbon controlează totul” și „vor ca dioxidul de carbon să fie principalul motor al tuturor lucrurilor”.

„Pentru că ei vor să spună că CO2 controlează totul. Ei vor ca CO2 să fie principalul motor al tuturor lucrurilor. (…) Aș prefera să am o întrebare la care nu se poate răspunde decât un răspuns care nu poate fi pus la îndoială.

Acești oameni îți oferă doar răspunsul și apoi ar trebui „să taci și să nu pui nicio întrebare, să nu critici, să nu te obosești să gândești, doar să accepți ceea ce spunem”. (…) Această încălzire a temperaturii a început cu mult înainte ca partea umană a dioxidului de carbon din atmosferă să poată fi ceva semnificativ. (…) Întreaga problemă a științei de astăzi este legată de finanțare, de modul în care este finanțată știința. (…) Mulți oameni se tem să vorbească. (…) Cred că este firesc ca oamenii să se teamă, dar nu poți să te temi decât pentru o perioadă limitată de timp.

În cazul meu, am fost frustrat. (…) Iubesc știința. De aceea, din punctul meu de vedere, sunt pur și simplu foarte trist să văd că știința este călcată în picioare de toate aceste alte „forțe care nu țin de știință”. (…) Anul acesta, am publicat încă două lucrări care arată în mod convingător că nici măcar datele termometrice pe care ți le arată nu sunt ceea ce sunt. De fapt, nu măsoară clima. Măsoară schimbările insulei de căldură urbană.

Acesta este un lucru pe care cred că toată lumea îl poate înțelege. Dacă mergeți în interiorul unui oraș mare, este mult mai cald decât afară, din cauza betonului care reține toată căldura”, a completat acesta.

Temperaturile, afectate semnificativ de beton și asfalt

Tucker Carlson a întrebat apoi dacă betonul și asfaltul afectează temperaturile mai mult decât CO2.

„Asta este ceea ce măsoară și apoi vă spun că aceasta este temperatura globală. Noi oferim o alternativă. Spunem „de ce nu mergem să ne uităm la stația rurală”. Și ghiciți ce arată rezultatele noastre? O poveste complet diferită de imaginea, de povestea care reiese din datele termometrului care combină datele urbane și rurale.

Noi arătăm doar zona rurală. (…) IPCC și toți acești așa-ziși oameni de știință de la NASA și toți ceilalți nu fac ceea ce trebuie. Ei vă oferă date de foarte proastă calitate. Și nu numai atât. Unii dintre ei le ascund. Este atât de dificil să obții datele”, a susținut Willie Soon.