Fostul directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), Mihai Toader Dan , care era şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, este acuzat de procurorii anticorupţie de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial şi de stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând instituţiilor publice, cu ocazia unei operaţiuni comerciale.
Emanoil Lepădatu, directorul economic executiv al CNPR a fost deferit justiţiei pentru stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând instituţiilor publice, cu ocazia unei operaţiuni comerciale, Andrei Marinescu , directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al CNPR este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial şi de stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând instituţiilor publice, cu ocazia unei operaţiuni comerciale.
Alături de cei trei au mai fost trimişi în judecată şi fostul ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Zsolt Nagy, şi fostul ministru al Justiţiei, Tudor Alexandru Chiuariu, ambii acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave , dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.
Procurorii l-au deferit justiţiei şi pe Ioan Folfă, administratorul societăţii Topcadex 99 acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşită în legătură cu o faptă de corupţie.
Potrivit anchetatorilor, în perioada anilor 2005 – 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a Statului Român în proprietatea privată a SC IMOPOST DEVELOPEMENTS SA, demers în care au fost implicaţi şi doi membri ai Guvernului României prin emiterea unui act normativ cu scopul de a „clarifica” situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel S.C. IMOPOST DEVELOPMENTS SA.
În această modalitate, spune DNA, statul român a fost prejudiciat cu suma de 8.619.787 euro.
Potrivit DNA, SC IMOPOST DEVELOPEMENTS SA s-a constituit la data de 26 iulie 2005, fiind creată ca un parteneriat între CN Poşta Română SA, SC PROCEMA SA, SC COMNORD SA şi două persoane fizice. Scopul constituirii SC IMOPOST DEVELOPMENTS SA este demolarea de către societate a clădirilor existente pe terenul din Bucureşti, Calea Victoriei 133-135 şi edificarea unui imobil cu funcţiuni multiple. La data de 19 iulie 2005, conducerea Poştei Române a aprobat ca imobilul din Calea Victoriei 133-135 să fie adus de CN Poşta Română S.A. ca aport în natură la capitalul social al societăţii nou înfiinţate.
În tot acest demers s-a urmărit favorizarea concernului SC PROCEMA SA – SC COMNORD SA astfel că, la nivelul anului 2005, sprijinul acordat concernului s-a realizat concomitent pe două planuri: ignorarea faptului că imobilul din Calea Victoriei este bun proprietate publică a statului şi subevaluarea acestuia., precizează DNA.
Prejudiciul cauzat statului român prin înstrăinarea în mod ilegal a imobilului proprietate publică a statului român din Calea Victoriei nr.133-135 este în valoare de 8.619.787 euro, reprezentând valoarea de piaţă a terenului. Prejudiciul s-a raportat la valoarea terenului liber de construcţii din care s-a scăzut costul demolării clădirii, întrucât clădirile existente pe teren au fost demolate de către SC IMOPOST SA.
În 17 septembrie 2007, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a solicitat Preşedintelui României, în temeiul art.12,16 al.2 şi art.19 din Legea 115/1999 republicată, privind responsabilitatea ministerială cererea privind începerea urmăririi penale faţă de Zsolt Nagy – ministrul Comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei şi Chiuariu Tudor Alexandru – ministrul Justiţiei.
Prin cererea din data de 16 ianuarie 2008 a preşedintelui României, adresată ministrului interimar al Justiţiei, s-a solicitat declanşarea procedurilor legale pentru urmărea penală a numiţilor Zsolt Nagy – fost ministrul al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei şi Chiuariu Tudor Alexandru – fost ministrul al justiţiei.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
SURSA: Mediafax